Ω ς προς τα φορολογικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισηγήθηκε:

1. Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, από εργασία, μερίσματα, ενοίκια, υπεραξίες, 2. Επαναφορά του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος για όλους. Προοδευτικό φορολογικό συντελεστή.

3. Προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων κάθε χρόνο, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν παραπάνω φόρο εξαιτίας του πληθωρισμού.

4. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα επανεπενδυόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. 5. Φορολόγηση των μερισμάτων από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς με 10%.

6. Φορολόγηση των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές μετά τον συνυπολογισμό των ζημιών.

7. Κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, στον οποίο θα εμπίπτει και η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά.

Η τελευταία από αυτές τις προτάσεις συνδυάστηκε με την αναφορά του κ. Παπανδρέου σε διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, για την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες: «Δεν μας ανησυχεί καθόλου.Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας». Ως προς την εξεύρεση πόρων ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τις εξής προτάσεις:

1. Αποτελεσματική φορολόγηση του πλούτου εκεί όπου πραγματικά υπάρχει (υπεράκτιες εταιρείες, μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, μεγάλη ακίνητη περιουσία).

2. Εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. 3. Εξοικονόμηση πόρων στις αμυντικές δαπάνες. Μείωση του κόστους λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο τη διασφάλιση μερίσματος ειρήνης.

4. Αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

5. Αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

6. Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Το καθαρά πολιτικό σκέλος της παρουσίας του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για μια σειρά ζητήματα.

Ως προς τον χρόνο των εκλογών, είπε: «Πρώτα να συσταθούν οι εξεταστικές και έπειτα να γίνουν οι εκλογές».

Για τον κ. Σημίτη: «Είμαι βέβαιος ότι παλεύει κι αυτός για να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Για συνεργασία με την Αριστερά: «Η πρόσκλησή μας ισχύει,στόχος η αυτοδυναμία και οι συναινέσεις».

Για ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τους συμβιβασμένους». Για τη διενέργεια εκλογών, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: «Τιμούμε το κύρος και την πολιτική διαδρομή του σημερινού Προέδρου,του Κάρολου Παπούλια,και δεν θα τον βάζαμε σε μικροκομματικά παιχνίδια». Για σχέσεις με επιχειρηματίες και ΜΜΕ: «Δεν έχω προσωπικά με κανέναν επιχειρηματία,με κανέναν καναλάρχη.Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό είναι που δεν υπάρχει στη χώρα μας». Για τη Θράκη: «Δεν θεωρώ ότι είναι ελληνοτουρκικό θέμα.Είναι εσωτερικό,δικό μας.Κακώς η κυβέρνηση το βάζει στην ατζέντα ως ελληνοτουρκικό ζήτημα».