Με το καθιερωμένο από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (εδώ και οκτώ χρόνια) γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας αρχίζει και εφέτος η καλλιτεχνική περίοδος λειτουργίας του ΜΜΘ. Το γκαλά όπερας στη μνήμη της Κάλλας έχει καθιερωθεί ως εναρκτήριο λάκτισμα της ετήσιας λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο ματαιώθηκε μόνο πέρυσι λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Για το εφετινό γκαλά, όπου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα και άριες από την όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ (ώρα έναρξης 9 μ.μ.), επιστρατεύθηκε η νεαρή διακεκριμένη σοπράνο Αντιγόνη Παπούλκα (ερμήνευσε τον ρόλο για πρώτη φορά στην παράσταση της όπερας τον Ιανουάριο του 2007 στη Λαϊκή Οπερα της Βιέννης). Τον ρόλο του Δον Χοσέ θα ερμηνεύσει ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος και της Μικαέλα η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη . Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, ενώ θα συμμετάσχει και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διότι… μπορεί η Κάλλας να μην ερμήνευσε ποτέ την «Κάρμεν» επί σκηνής, ιστορική παραμένει ωστόσο η συγκλονιστική ερμηνεία της σε ηχογράφηση του έργου με την ορχήστρα της Οπερας του Παρισιού.

Στο φουαγέ του Μεγάρου παρουσιάζεται επίσης σήμερα μέρος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών από σκηνικές παρουσίες της Μαρία Κάλλας την οποία είχε διοργανώσει πέρυσι (με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό της) το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Ως σήμερα η έκθεση έχει ταξιδέψει στα Χανιά, στην Καρδίτσα, στη Φλώρινα, στην Κέρκυρα και στην Τεργέστη, ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα, στο Χιούστον και στο Σαν Φρανσίσκο.

* Από σήμερα εξάλλου λειτουργεί στο Γενί Τζαμί έκθεση γλυπτών- κοστουμιών του Νίκου Φλώρου εμπνευσμένων από εκείνα που φόρεσε στη σκηνή η Μαρία Κάλλας. Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρεία για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων, και θα διαρκέσει ως τις 19 Οκτωβρίου.

Είκοσι εκδηλώσεις από Ιανουάριο ως Μάιο
Περί τις 20 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2009 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο και παρουσιάστηκε χθες στη συμπρωτεύουσα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΘ κ. Νίκο Αθηναίο. Για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνεται παραγωγή όπερας, ενώ πολλές από τις εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν προγραμματίστηκαν σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θέατρο Μπάντμιντον, καλλιτεχνικές εταιρείες κ.ά.).

«Τα χρήματα για την έγκαιρη κατάρτιση και υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος είναι ελάχιστα» δήλωσε ο κ. Αθηναίος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε.Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να προετοιμάσουμε δική μας παραγωγή όπερας. Αυτό θα γίνει την επόμενη χρονιά- το φθινόπωρο του 2009».

Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν:

* Το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (Σάββατο 24 Ιανουαρίου), με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Διονύση Τσακνή να ερμηνεύουν τέσσερις κύκλους τραγουδιών («Οδύσσεια», «Κύκλος Φαραντούρη», «Ενας Ομηρος», «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν»).

* Η επανάληψη της περυσινής πολυσυζητημένης παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «Μπόσα Νόβα» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (11-15 Φεβρουαρίου). * Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης (σε συμπαραγωγή του ΜΜΘ και του θεάτρου Μπάντμιντον- όπου θα πρωτοπαρουσιαστεί στις 13-18/2) στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου.

* Οι δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου * Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης υπό τη διεύθυνση του σερ Ρότζερ Αρθουρ Κάρβερ Νόρινγκτον (19 Μαρτίου), με σολίστ στο βιολί τον Λεωνίδα Καβάκο.

* Οι τέσσερις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας, με ακροβατικά, εναέρια νούμερα και μιμήσεις, στις 26, 27, 28 και 29 Μαρτίου.

* Η Λειτουργία σε σι ελάσσονα του Μπαχ με τη συμμετοχή λυρικών τραγουδιστών, της χορωδίας «Μακεδονία», της Ορχήστρας Πατρών και της Χορωδίας της ΕΡΤ, τη Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου.