Σε ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής την οποία ακολούθησαν οι χώρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης μετατράπηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομίας των 15 χωρών της ζώνης του ευρώ στο άτυπο Συμβούλιο Εurogroup το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στη Νίκαια της Γαλλίας. Το κλίμα αυτό έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης με τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. « Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Εurogroup ήταν η κατάσταση σε όλη την ευρωζώνη.Οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση είναι μεγαλύτερες απ΄ ό,τι υπολογιζόταν,είναι σαφές ότι υπάρχουν επιπτώσεις και από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και από τον διεθνή πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη,στις πραγματικές οικονομίες και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό,που παρά το γεγονός ότι αρχίζουν και μετριάζονταιεξακολουθούν και είναι υψηλές ».
Ως προς το τι πρέπει να κάνουν πλέον η κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης, ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου συμβουλίου, ο έλληνας υπουργός έκανε τρεις παρατηρήσεις.
Πρώτον, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι « την ευθύνη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού ».
Δεύτερον, όπως δήλωσε « θα πρέπει να γίνουν απόλυτα σεβαστοί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Τρίτον «θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας ».
Πάντως, η στάση της ελληνικής πλευράς στο κάλεσμα της γαλλικής προεδρίας για συντονισμένη απάντηση της ΕΕ στην οικονομική επιβράδυνση « η οποία θα βασίζεται στην από κοινού ανάλυση των προβλημάτων αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τυχόν εθνικές ιδιαιτερότητες » ήταν ότι θα πρέπει μεν να ακολουθηθούν οι κανόνες που υπάρχουν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι
«Τα επιτόκια της ευρωζώνης δεν χρειάζεται να μεταβληθούν»
κάθε χώρα « πρέπει να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα » σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη.
Μάλιστα, ο έλληνας υπουργός ενημέρωσε το Εurogroup και τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις κ. Χ.Αλμούνια για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει η Ελλάδα για τον προϋπολογισμό του 2009, που έχουν ως στόχο « τη στήριξη της ανάπτυξης και των οικονομικά ασθενέστερων » ενώ παρόμοιες τοποθετήσεις έγιναν από όλες τις χώρες « που παίρνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε σχέση με τη δική τους κατάσταση και με τα δικά τους δημόσια οικονομικά ».
Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε: « Κάθε χώρα, στο πλαίσιο των κανόνων που έχουμε- του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της Στρατηγικής της Λισαβόνας- θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιονομική κατάσταση και την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη, ώστε να δώσουμε εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει επαρκής απάντηση στην κρίση ».
Τα επιτόκια της ευρωζώνης δεν χρειάζεται να μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον, εκτιμά το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Νουτ Βέλινκ. «Πάντα ήμουν λίγο πιο απαισιόδοξος για την πραγματική οικονομία» δήλωσε ο Βέλινκ σε συνέντευξή του στη Νίκαια και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η ευρωζώνη θα βιώσει μια περισσότερο παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης.