Ηκυβέρνηση επιμένει να καλύπτει τους υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους κκ. Π. Δούκα και Ευ. Μπασιάκο, αναφερόμενος σε επικριτικές αναφορές του Τύπου για αποφάσεις που είχαν συνυπογράψει παλαιότερα, τότε που ο ένας ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο έτερος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Οι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των συνταγματικά καθορισμένων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους» τόνισε ο κ. Αντώναρος. Εν τω μεταξύ, χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλάει για μία και μοναδική, όπως επισημαίνει, απόφαση που έχει συνυπογράψει ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών το 2006 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την απόφαση αυτή ανατίθεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, «ως του μόνου κατά τον νόμο αρμοδίου οργάνου για τέτοιες περιπτώσεις», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η εποπτεία για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη και των παραλίμνιων εκτάσεων «ανηκουσών στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός Νομών Ξάνθης και Ροδόπης (…)».

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος επανέφερε το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Οπως είπε, αν ο Πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, «αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνηγι΄ αυτό το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο », ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου «να ανακαλέσει την αρνητική τοποθέτηση του ΠαΣοΚ ως προς τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής» που εκφράστηκε πριν από δύο ημέρες στη Βουλή. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν μπορεί η Βουλή να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις και «να γίνεται ένας θλιβερός κομπάρσος της πολιτικής ζωής».

Απαραίτητο, μετά την εισαγγελική παραγγελία για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Χρ.Βερελής το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και φυσικών ή νομικών προσώπων που κατέχουν χρήματα επ΄ ονόματί της. Κάλεσε μάλιστα το ελληνικό Δημόσιο να δεσμεύσει όλα τα ποσά που προέρχονται από τις συναλλαγές αυτές ώσπου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.