ΤΙΡΑΝΑ. «Κάποια πράγματα βελτιώθηκαν στην Αλβανία» μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού, αλλά η πολιτική κληρονομιά του Εμβέρ Χότζα παραμένει σημαντική, δήλωσε η χήρα του σταλινικού ηγέτη ο οποίος κυβέρνησε την Αλβανία για 40 ολόκληρα χρόνια. «Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να επιδείξω μεταμέλεια για όσα συνέβησαν τότε» είπε σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Νετζμιγέ Χότζα, 86 χρόνων, έναν μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του συζύγου της. «Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορώ να επικρίνω τον Εμβέρ Χότζα. Οφείλω να προστατεύσω το όνομά του» προσέθεσε.

Επί Χότζα η Αλβανία έγινε ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου. Ο αλβανός δικτάτορας απαγόρευσε τη θρησκεία, έκλεισε τα σύνορα, περιόρισε την οικονομία κυρίως στον πρωτογενή τομέα και φυλάκισε, εξόρισε ή οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αντικαθεστωτικούς και αντιφρονούντες. Η χήρα του λέει σήμερα ότι ο Χότζα κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία, το σύστημα Υγείας, την Παιδεία και εν τέλει το βιοτικό επίπεδο της χώρας. «Οταν το επίπεδο διαβίωσης συγκρινόταν με εκείνο της Δύσης,τότε μπορούσε να θεωρηθεί ταπεινό,αλλά υπήρχε ένα πνεύμα ισοπολιτείας και ισονομίας». Η κυρία Χότζα αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες από τις αλλαγές που συντελέστηκαν έκτοτε είναι θετικές. «Οι άνθρωποι είναι πιο ελεύθεροι,μπορώ να μιλήσω οποιαδήποτε στιγμήαλλά επιλέγω να μην το κάνω» είπε. «Μερικά πράγματα είναι καλά,είναι ανάπτυξη,πρόοδος». Η Νετζμιγέ συνάντησε για πρώτη φορά τον Εμβέρ Χότζα το 1941, στους κόλπους του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας, όταν η σύναψη ερωτικών σχέσεων μεταξύ των «συντρόφων» απαγορευόταν αυστηρά. «Είχε τον δικό του ρομαντισμό» θυμήθηκε χαμογελώντας η κυρία Χότζα. «Υπήρχε μια διαφορά ηλικίας μεταξύ μας και εκείνος έγινε γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Η ιδέα του να είμαστε μαζί δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Εκείνος άρχισε να με φλερτάρει πρώτος.

Ηταν πολύ, πολύ τρυφερός, πολύ γλυκός» θυμάται. Μετά την κατάρρευση του μονολιθικού καθεστώτος η Νετζμιγέ δικάστηκε και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια, καταδικασθείσα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. «Η δίκη εναντίον μου είχε πολιτικά κίνητρα επειδή ήμουν η χήρα του Εμβέρ Χότζα.Οταν βγήκα από τη φυλακή δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ούτε τους δρόμους».

Ο Χότζα γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1908 και πέθανε το 1985 σε ηλικία 77 χρόνων.