Ηαπειλή της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και η κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που φαίνεται ότι έχει βάθος και διάρκεια απασχολούν τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στη Νίκαια για να συμμετάσχουν στις άτυπες συνεδριάσεις των συμβουλίων Εco/Fin και Εurogroup.
Στα συμβούλια μετέχει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μετά την ψήφιση των φορολογικών μέτρων από τη Βουλή θα ενημερώσει τους ομολόγους του και τον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια για τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στο σύνολο της οικονομίας.
Η συνεδρίαση του Εco/Fin έχει προσλάβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των προσφάτων δυσμενών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της κοινοτικής οικονομίας. Οι προβλέψεις αυτές ήταν δυσμενέστερες εκείνων που είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες καθώς προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω. Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την οικονομία της «ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας», της Γερμανίας, αλλά και άλλων ισχυρών οικονομιών, όπως είναι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2008 για το σύνολο της ΕΕ (1,3% για τις χώρες της ευρωζώνης), δηλαδή προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,5% συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη του Απριλίου. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 3,8% για την ΕΕ και στο 3,6% για την ευρωζώνη. Η πρόβλεψη αυτή αναθεωρήθηκε προς τα πάνω συγκριτικά με την προηγουμένη του Απριλίου.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης θα κυμανθεί από 1,1%
Στην ατζέντα των συμβουλίων και η εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία
ως 1,7% για το 2008 και από 0,6% ως 1,8% το 2009 για τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης του εναρμονισμένου πληθωρισμού αναμένεται να κυμανθεί από 3,4% ως 3,6% για το 2008 και από 2,3% ως 2,9% το 2009.
Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης θα ενημερωθεί και για τα μέτρα που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στα άτυπα συμβούλια, εκτός από τις προβλέψεις για την οικονομία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιστροφή του κλίματος, θα συζητηθούν και μια σειρά άλλα ζητήματα. Τους υπουργούς Οικονομίας θα απασχολήσει η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ΕΕ με την εκτίμηση των πρόσφατων τάσεων στις χρηματαγορές και η αξιολόγηση της εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επίσης θα συζητηθεί η ενίσχυση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής διάστασης των συνόδων κορυφής της ΕΕ με τρίτες χώρες (όπως Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Καναδά κτλ.). Παράλληλα η γαλλική προεδρία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξευρεθεί μια αποδεκτή από όλους συμβιβαστική λύση, έχει υποβάλει για συζήτηση και έγκριση ένα γενικό πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπουν το καθεστώς των συντελεστών ΦΠΑ. Θα γίνει προσπάθεια από τους αρμόδιους υπουργούς να βρεθεί μια κοινή πρακτική- σε κοινοτικό επίπεδο- για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις τυχόν εθνικές ιδιαιτερότητες, ενώ θα παρουσιασθεί και έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και τον ρόλο που έπαιξαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στη διαμόρφωσή τους και θα συζητηθούν μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα στην ατζέντα των συμβουλίων υπάρχει και η εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία αλλά και η Ενωση για τη Μεσόγειο και ο Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης.