ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η αποκάλυψη μιας μυστικής συμφωνίας που είχε κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 το τότε κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SΡD) της Γερμανίας είναι το πρώτο σοβαρό εμπόδιο του μόλις ορισθέντος υποψήφιου καγκελάριου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ , ο οποίος φιλοδοξεί να νικήσει την Ανγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2009.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Stern», η υπόθεση αφορά δύο γερμανούς πράκτορες που βρίσκονταν στη Βαγδάτη λίγο προτού ξεκινήσουν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράκ. Οπως αποκαλύπτεται τώρα, οι πράκτορες έδιναν, κατόπιν μυστικής συμφωνίας Βερολίνου- Ουάσιγκτον, απόρρητες πληροφορίες στο Πεντάγωνο για υποψήφιους στόχους των αμερικανικών μαχητικών.

Τίθεται ένα ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξεως, λένε πολιτικοί αναλυτές, αφού λίγους μήνες νωρίτερα το SΡD και ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχαν κερδίσει τις εκλογές δεσμευόμενοι ότι δεν θα συμπαρατάσσονταν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι δύο γερμανοί πράκτορες όμως ήταν «τα μάτια και τα αφτιά της αμερικανικής υπερδύναμης στο Ιράκ πριν από την εισβολή» γράφει το «Stern». Την ερχόμενη Πέμπτη οι δύο πράκτορες, ο αντισυνταγματάρχης Ράινερ Μάχνερ και ο επιθεωρητής Βόλκερ Χάινστερ, θα καταθέσουν ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος κ. Σταϊνμάγερ την επίμαχη περίοδο προΐστατο των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Σήμερα οι δύο πράκτορες λειτουργούν ως ένα παραλυτικό δηλητήριο για τον άνθρωπο που θέλει να γίνει καγκελάριος» αναφέρει το περιοδικό στο άρθρο που συνυπογράφει ένας από τους γνωστότερους γερμανούς δημοσιογράφους σε ζητήματα τρομοκρατίας και μυστικών υπηρεσιών, ο Ολιβερ Σρεμ.