Τ ο «ντόμινο» των παραιτήσεων στον Αρειο Πάγο συνεχίζεται μετά τη «βουτιά» στη δικαστική επετηρίδα που έκανε η κυβέρνηση κατά την επιλογή των επτά νέων αντιπροέδρων. Υστερα από την προχθεσινή παραίτηση του αρχαιότερου και πρώτου στην επετηρίδα αρεοπαγίτη κ. Αχ.Νταφούλη, ο οποίος παραλείφθηκε για τρίτη φορά, την παραίτησή τους υπέβαλαν ακόμη δύο αρεοπαγίτες, ανεβάζοντας έτσι τον ως τώρα αριθμό στους τρεις. Χθες παραιτήθηκαν οι κκ. Πλαστήρας Αναστασάκος και Μάριος Χατζηπανταζής, οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη «γενιά των αρεοπαγιτών του 2005». Ολοι παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή παραλείφθηκαν και δεν προήχθησαν σε αντιπροέδρους από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Αναστασάκος ήταν 10ος στην επετηρίδα και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2005, ενώ θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα τον ερχόμενο Ιούλιο. Δέκατος πέμπτος στην επετηρίδα ήταν ο κ. Χατζηπανταζής και προήχθη μαζί με τον κ. Αναστασάκο, ενώ θα αποχωρούσαν μαζί (2009). Να σημειωθεί ότι από το Υπουργικό Συμβούλιο προήχθη σε αντιπρόεδρο ο αμέσως επόμενος του κ. Χατζηπανταζή αρεοπαγίτης κ. Γ. Πετράκης, ο οποίος προήχθη σε αρεοπαγίτη το 2006.

Κανένας από τους τρεις αρεοπαγίτες δεν ανέφερε ρητώς τους λόγους αποχώρησής του από το δικαστικό σώμα, ωστόσο, όπως έλεγαν σε συναδέλφους τους, οι παραιτήσεις τους οφείλονταν στο ότι δεν προήχθησαν σε αντιπροέδρους. Μάλιστα η παραίτηση του κ. Νταφούλη, την οποία το ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και εκδικητική», σύμφωνα με συναδέλφους του, οφείλεται στο ότι το 1991, ως εφέτης ανακριτής, «τόλμησε να στείλει στη Βουλή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ( Ν.Γρυλλάκης- Χ.Μαυρίκης ) για να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες σε μέλη της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ.Χατζηγάκη είναι το αν θα κάνει αποδεκτές ή όχι τις παραιτήσεις των τριών αρεοπαγιτών. Αν όχι, τότε οι αρεοπαγίτες θα εξακολουθούν να ανήκουν στο δικαστικό σώμα ως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο Συνασπισμός σε χθεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση «παραβίασε την επετηρίδα και εξαίρεσε άξιους δικαστές». Ειδική αναφορά γίνεται στην παράλειψη του κ. Νταφούλη, για τον οποίο θεωρεί ότι η κυβέρνηση «ουσιαστικά τον τιμώρησε» για όσα έπραξε στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ακόμη, ο Συνασπισμός για ακόμη μία φορά θέτει το ζήτημα εκλογής της ηγεσίας του δικαστικού σώματος από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι δικαστές. Και καταλήγει: «Ο διορισμός της ηγεσίας του δικαστικού σώματος από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία δημιουργεί δυνάμει εξαρτήσεις και χειραγώγηση».