«Σ εισμική δόνηση» στον πολιτικό χάρτη της χώρας κατά τις επόμενες εκλογές προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.

Τσίπρας, ο οποίος από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Η λύση και η ελπίδα που αναζητεί η κοινωνία βρίσκεται στη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «η οποία θα μπορέσει να φέρει μια κυβέρνηση Αριστεράς». Μίλησε για μιαεναλλακτική πρόταση στη σημερινή κρίση του δικομματικού συστήματος το οποίο «έχει φάει τα ψωμιά του». Αυτή θα στηρίζεται, όπως τόνισε, σε μια ευρεία συμμαχία κοινωνικών στρωμάτων, θα έχει ως πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα περιλαμβάνει «ευρύτερες δυνάμεις,αριστερούς,κομμουνιστές,οικολόγους,σοσιαλιστές, όλους όσοι δεν συμφωνούν με την κυρίαρχη κατεύθυνση της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα» . Απέκλεισε τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «είναι μέρος του συστήματος,μέρος της κρίσης.Δεν είναι μέρος της λύσης». Το πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή πορείας της χώρας μπορεί να προχωρήσει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «μόνο αν αλλάξουν οι συσχετισμοί,αν ενταθούν οι κοινωνικές διεκδικήσεις,αν ενταθούν οι διεκδικήσεις των κοινωνικών κινημάτων».

Ασκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση μι λώντας για «κυβέρνηση real estate», για υπουργούς που συμπεριφέρονται σαν «μεσίτες και ατζέντηδες» για την εκποίηση του εθνικού πλούτου και για έναν πρωθυπουργό που «έχει καταγραφεί ως ο καλύτερα κρυπτόμενος από τα προβλήματα» . Οπως είπε, βρισκόμαστε στη φάση όπου θα περάσουμε από τη «γενιά των 700 ευρώ» στην «κοινωνία των 700 ευρώ». Αναφερόμενος στις επιθέσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι όλο το τελευταίο διάστημα «πριονίζει με πάθος ένα κλαδί πάνω στο οποίο όμως κάθεται κι η ίδια,το κλαδί της Αριστεράς» και προέβαλε εκ νέου την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς.

Επεσήμανε ότι η εναλλακτική πρότασή του στηρίζεται σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης του δημόσιου πλούτου, ριζικής αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου με στόχο ένα κράτος που να λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, ορισμένα αγαθά, όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, πρέπει να βγουν από τη σφαίρα της αγοράς. Επίσης σχετικά με την ΕΕ είπε ότι το Μάαστριχτ υπήρξε «επιθετική ταξική επιλογή» και ότι «σήμερα το ΣύμφωνοΣταθερότητας αποτελεί μια εγκληματική πράξη».