ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Τα τοπογραφικά δεδομένα της αρχαίας Θεσσαλονίκης στις περιοχές των ανασκαφών επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΙΣτ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι υπεύθυνη για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται παράλληλα με τις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη των ανασκαφικών ερευνών η Εφορεία ανακοίνωσε χθες συνολικά μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΠΟ την… αρχαιολογική «σοδειά» από τα πέντε ως σήμερα σημεία των ερευνών (νέος σιδηροδρομικός σταθμός, σταθμός Σιντριβάνι, διασταύρωση τροχιογραμμών του σταθμού, σταθμός Πανεπιστήμιο και Ευκλείδης). Συνολικά ήρθαν στο φως 1.414 τάφοι, από τους οποίους οι 302 (ποσοστό 21,3%) εμπεριείχαν πλούσια κτερίσματα.
«Πλουσιότερη» και πιο εντυπωσιακή σε ευρήματα ήταν η ανασκαφή της διασταύρωσης τροχιογραμμών- νότια της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου. Από τα ευρήματα των ανασκαφών (από όπου και οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι στη φωτογραφία) ξεχωρίζουν χρυσά και χάλκινα νομίσματα και κοσμήματα, πήλινα ειδώλια, αγγεία κτλ., καθώς και τα πέντε χρυσά στεφάνια που βρέθηκαν πριν από τρεις μήνες σε δύο ταφές των ελληνιστικών χρόνων (3ος-4ος αι. π.Χ.) από τις 1.028 της ίδιας ανασκαφής. Τα τέσσερα στεφάνια με φύλλα ελιάς βρέθηκαν σε έναν τάφο, ενώ το πέμπτο σε λίθινη ταφική θήκη και είχε φύλλα βελανιδιάς.
Αρχαιολογική «σοδειά» στο μετρό
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Τα τοπογραφικά δεδομένα της αρχαίας Θεσσαλονίκης στις περιοχές των ανασκαφών επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΙΣτ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι υπεύθυνη για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται παράλληλα με τις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια μετά την έναρξη των ανασκαφικών ερευνών η Εφορεία […]
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.