▅ Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε σε κυβέρνηση και ΠαΣοΚ για το θέμα, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης έκανε καταγγελία για τις αμοιβές της συζύγου του κ. Βουλγαράκη
▅ Ο κ. Βενιζέλος προήγγειλε πρωτοβουλία για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σύστασης προανακριτικής επιτροπής
▅ Σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησε χθες στη Βουλή η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου
Π ρόβα για το καυτό φθινοπωρινό σκηνικό που στήνεται στο Κοινοβούλιο αποτέλεσε η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου, παρά την ομοβροντία των αντιπολιτευτικών πυρών, επισκιάστηκε από τις ένθεν κακείθεν οξύτατες αντιπαραθέσεις που πυροδοτεί η υπόθεση με τις κυβερνητικές εμπλοκές στις «ανίερες μπίζνες» της Μονής Βατοπαιδίου και την ολοένα και εντονότερη προεκλογική οσμή που «φορτίζει» την πολιτική ατμόσφαιρα. Τον τόνο έδωσαν αφενός, μεν, η έμμεση προαναγγελία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο για πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σύστασης προανακριτικής επιτροπής, με την οποία υπερφαλάγγισε την πρόταση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνου για εξεταστική και αφετέρου, δε, οι νέες καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη για τις αμοιβές που εισέπραξε η σύζυγος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κυρία Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη για τη σύνταξη των συμβολαίων με τα οποία αντηλλάγησαν οι εκτάσεις του Δημοσίου με την αγιορείτικη μονή.

«Μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει στους κόλπους της τον κ. Γ. Βουλγαράκη και αδυνατεί να έλθει στη Βουλή να ακυρώσει με νομοθετική ρύθμιση τις συμβάσεις και τις διοικητικές πράξεις σε σχέση με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον,είναι μια κυβέρνηση που δεν πείθει» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ. Εξαπολύοντας πυρά κατά του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Βενιζέλος τον κάλεσε «να εγκαταλείψει την αλαζονεία που τον οδηγεί στην τύφλωση» και «να απαλλαγεί από τον υπουργό του της Εμπορικής Ναυτιλίας». Εθεσε επιπλέον ευθέως θέμα εκλογών, υπογραμμίζοντας: «Το ζήτημα είναι η αλλαγή της κατάστασης,ο απεγκλωβισμός της χώρας».

«Εσείς μπορείτε όποτε θέλετε να ζητήσετε εκλογές,αλλά όπως και στις προηγούμενες η απάντηση που θα πάρετε θα είναι αντίστοιχη αυτής που πήρατε και σας οδήγησε στην αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματός σας» του απάντησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης .

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερθείς στους χειρισμούς του κ. Σανιδά, τόνισε ότι «δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφανθεί εάν παραπλανήθηκαν ή εάν παραπλάνησαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί», κάτι που «μόνο η Βουλή μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών)» . Κατηγόρησε δε τον κ. Σανιδά ότι η εισαγγελική παραγγελία σχετικά με την υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου «λειτουργεί ως ένας λεπτός θώρακας προστασίας των εμπλεκόμενων υπουργών και όλης της κυβέρνησης» . Και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα να ζητήσει τον φάκελο, διότι, όπως ανέφερε, «η Βουλή είναι η μόνη που μπορεί να κρίνει εάν οι υπουργοί είναι θύτες ή θύματα» .

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του κ. Αλαβάνου κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και η κριτική που επιφύλαξε για το ΠαΣοΚ, στο οποίο απέδωσε «τεράστιες ευθύνες» για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Σας είχα πει κάποτε ότι είστε η κυβέρνηση του real estate, είστε υπουργός του real estate» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Αλογοσκούφη και προσέθεσε: «Το λάθος που έκανα ήταν ότι έπρεπε να πω ότι όλη η κυβέρνηση και όλοι οι υπουργοί είναι υπουργοί real estate».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διπλό έγκλημα»: «ΝΔ και ΠαΣοΚ είστε συνυπεύθυνοι.Πρόκειται για την “ιερά S iemens ”» δήλωσε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «αντί να καλύπτει τους υπουργούς του, να καλύψει τη δημόσια περιουσία» . Απευθυνόμενος προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει την υπόθεση σε «βάθος χρόνου», αφού, όπως τόνισε, «φθάνει ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990», ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου να πάρει θέση «κάνοντας την αυτοκριτική του».

Η στάση του κ. Αλαβάνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ είχε «εγκαταλείψει το εσφαλμένο δόγμα του δικομματισμού και της ενιαίας ευθύνης ΝΔ- ΠαΣοΚ,τώρα επανέρχεται στην παλαιά αντίληψη του Κομμουνιστικού Κόμματος περί διμέτωπου αγώνα», ενώ κατήγγειλε «παραποίηση στοιχείων» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων εμπλέκει (και) το ΠαΣοΚ στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς, όπως τόνισε, ήδη από τις 30 Οκτωβρίου του 2003 ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδης είχε διατάξει την αναπομπή όλου του σχετικού φακέλου και είχε ανακαλέσει τις εγκριτικές πράξεις του 1998 και 2002 επί των διεκδικήσεων της μονής. Απέρριψε δε επί της ουσίας την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχολιάζοντας ότι «αυτό σημαίνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια και απόρριψη από την οριακή πλειοψηφία της ΝΔ». «Δηλαδή, να ΄χαμε να λέγαμε…» συμπλήρωσε.

«Δεν θέλω να υπεισέλθω στους οικογενειακούς καβγάδες του ΠαΣοΚ και του ΣΥΝ» σχολίασε δηκτικά ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά στον κ. Αλαβάνο λέγοντας ότι «οι προσωπικές επιθέσεις του δεν έχουν καμία θέση ούτε στους υπουργούςούτε στον Πρωθυπουργό» .

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης , ο οποίος κατέθεσε συμβόλαιο της συζύγου του κ. Βουλγαράκη, συμβολαιογράφου κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο φαίνεται να εισέπραξε 300.000

ευρώ. Επικαλέστηκε δε τη δήλωση του πατέρα της κ. Δ.Πελέκη, ο οποίος συμπράττει στο συμβόλαιο ως δικηγόρος της μονής, σύμφωνα με την οποία «δεν πήρε ούτε ένα ευρώ η κόρη του».

«Είστε υπερήφανοι και εσείς και ο Πρωθυπουργός που κάλυψε τον κ. Βουλγαράκη και την κυρία Πελέκη;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.