ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ O«πόλεμος του κραγιόν» ξέσπασε στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, καθώς τα δύο αντίπαλα επιτελεία επιδίδονται σε άγριο αγώνα για να κερδίσουν τη γυναικεία ψήφο.

Η προσοχή των ΜΜΕ στράφηκε σε μια μάλλον ατυχή φράση του Μπαράκ Ομπάμα. «Και κραγιόν να βάλεις σε ένα γουρούνι,πάλι γουρούνι θα είναι» είπε.

Το επιτελείο του Τζον Μακ Κέιν έσπευσε να την παρουσιάσει με ένα έξυπνα μονταρισμένο διαφημιστικό σποτ σαν σεξιστικό σχόλιο σε βάρος της υποψήφιας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν. Είναι γνωστή η δήλωσή της ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μια μητέρα πέντε παιδιών και σε ένα ροτβάιλερ είναι το κραγιόν.

Το σποτ αντιπαραθέτει τη φράση του Ομπάμα με τη φράση της Πέιλιν. Ακολουθεί σχόλιο ενός δημοσιογράφου που παρατηρεί ότι «ένα από τα “μαθήματα” της εκστρατείας είναι ο ρόλος του σεξισμού στην αμερικανική ζωή» και καταλήγει με μια εικόνα του Ομπάμα με τη λεζάντα: «Ετοιμος να κυβερνήσει;Οχι!Ετοιμος να λασπολογήσει;Ναι!» Ο μαύρος υποψήφιος δεν επιτέθηκε προσωπικά στην Πέιλιν, ούτε ανέφερε το όνομά της. Κατήγγειλε τις υποσχέσεις Μακ Κέιν περί «ανέμου αλλαγής» που θα φέρει στην Ουάσιγκτον αν εκλεγεί. Είπε ότι ο Μακ Κέιν θα συνεχίσει την ίδια «επαχθή» οικονομική πολιτική με τον πρόεδρο Μπους.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας των Δημοκρατικών είπε χθες ότι το επιτελείο Μακ Κέιν επιμένει σε μια «αδυσώπητη, ανέντιμη, διχαστική και κυνική εκστρατεία, ελπίζοντας να σπείρει σύγχυση στους ψηφοφόρους» .

Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει, αφού πολλοί τηλεθεατές- και ιδιαίτερα οι λευκές γυναίκες ψηφοφόροι, που αποτελούν το κύριο «target group» της νέας στρατηγικής- φαίνεται ότι δεν αποδέχονται τις εξηγήσεις των Δημοκρατικών.

Ο ίδιος ο γερουσιαστής του Ιλινόι σε απογευματινές δηλώσεις «ξεσπάθωσε» εναντίον του κ. Μακ Κέιν. «Δεν με νοιάζει τι λένε για μένα.Αλλά αγαπώ πολύ αυτή τη χώρακαι δεν θα τους αφήσω να κερδίσουν και άλλες εκλογές με ψέματα και κίβδηλες προσβολές. Παίρνουν μια αθώα παρατήρηση, την απομονώνουν και κατασκευάζουν μια απαράδεκτη διαφήμιση» είπε.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια πραγματικά οριακή στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο υποψηφίων να κλείνει δραματικά στις όλο και πιο αντιφατικές δημοσκοπήσεις και τα δύο επιτελεία να μοιάζουν πανέτοιμα να ανταλλάξουν «βρώμικα» χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Χθες μια νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό των ΝΒC Νews /«Wall Street Journal» δείχνει ότι ο κ. Ομπάμα ξαναπέρασε οριακά τον αντίπαλό του σε πρόθεση ψήφου κατά μόλις μία μονάδα (47% έναντι 46%), αν και έτερο γκάλοπ του Ινστιτούτου Gallup έδειξε τον κ. Μακ Κέιν να προηγείται με 49% έναντι 44%.

Πάντως το προβάδισμα του κ. Ομπάμα (πάνω από 6% τον Ιούλιο) έχει σαφώς εξανεμιστεί – ιδίως μετά την επιλογή της Σάρας Πέιλιν.