▅ Ο διάδοχος του τεστ Παπ

Ιταλοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι πιο ακριβής και αποτελεσματική από το τεστ Παπ αφού εντοπίζει περισσότερες κακοήθειες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως βάση το συμβατικό τεστ για τον ανθρώπινο ιό θηλωμάτων (papilloma virus) ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το συνδύασαν με μια νέα μέθοδο η οποία εντοπίζει καρκινική δραστηριότητα των κυττάρων. Η νέα μέθοδος αναζητεί την πρωτεΐνη Ρ16ΙΝΚ4Α που στην ουσία αποτελεί έναν βιοδείκτη αφού η παρουσία της υποδεικνύει κυτταρικές μεταβολές που συνδέονται με κακοήθειες σε προκαρκινικό στάδιο. Με τη νέα μέθοδο οι γιατροί μπορούν να εντοπίζουν τις γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.

▅ Ποιο είναι το «αληθινό» ρεκόρ του Μπολτ;

Πολλά ειπώθηκαν για την τρομερή κούρσα του Γιουσέιν Μπολτ στον τελικό των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μπολτ, ως γνωστόν, πήρε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69 δεύτερα αλλά στα τελευταία μέτρα «κατέβασε» ταχύτητα και πανηγύριζε. Νορβηγοί επιστήμονες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις οι οποίες έδειξαν ότι αν ο Μπολτ συνέχιζε να τρέχει «κανονικά» θα έκοβε το νήμα σε 9.55 δευτερόλεπτα.

▅ Εμβόλιο για το ΜRSΑ

Αναπτύσσεται στη Βρετανία ένα εμβόλιο εναντίον του υπερβακτηρίου ΜRSΑ. Το ΜRSΑ είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και μια από τις πιο κοινές αιτίες για τις νοσοκομειακές μολύνσεις. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ευθύνεται για πολλούς θανάτους εντός των νοσοκομείων. Το εμβόλιο αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Εχουν ήδη αναπτύξει ένα πειραματικό εμβόλιο το οποίο έχουν μάλιστα δοκιμάσει σε ζώα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών στα ζώα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένα και έτσι οι ερευνητές συνεχίζουν τα επόμενα στάδια των δοκιμών. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε 12-18 μήνες ενώ ένα ασφαλές εμβόλιο για τον άνθρωπο ίσως απαιτήσει μια δεκαετία ερευνών ακόμη.