Αρνητική είναι η εικόνα στον κλάδο του εμπορίου, της συντήρησης, της επισκευής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και του λιανικού εμπορίου καυσίμων και λιπαντικών στο δεύτερο τρίμηνο του 2008. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, ο τζίρος του κλάδου καταγράφει πτώση 1,2%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 μειώνεται κατά 8,3%, ενδεικτικό του ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει άμεσα και τη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι κύκλοι εργασιών των επιμέρους δεικτών έχουν διαφορετικές τάσεις. Ο τζίρος στο εμπόριο αυτοκινήτων του δεύτερου τριμήνου 2008, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007, παρουσίασε μείωση κατά 4,9%. Αντιθέτως, ο τζίρος που δημιουργήθηκε στην αγορά της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων κατά την ίδια χρονική σύγκριση αυξήθηκε κατά 10,5%.

Ο κύκλος εργασιών στο εμπόριο αυτοκινήτων το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο του 2008 κατέγραψε μείωση 2,7%, ενώ και σε επίπεδο τριμηνιαίας μεταβολής ο τζίρος του κλάδου της επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 3%.

Στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική πτώση 25,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007 αυξήθηκε κατά 8,3%.

* Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες και τα στοιχεία για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 παρουσιάζεται αύξηση του τζίρου του χονδρεμπορίου κατά 11,2% έναντι του ίδιου τριμήνου του 2007, ενώ σε σχέση με το πρώτο εφετινό τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 15,5%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές τόσο των πρώτων υλών όσο και του πετρελαίου, συμπαρασύροντας στην άνοδο αυτή και τις τιμές που δίνονται στο χονδρικό εμπόριο των προϊόντων.