ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ O ι ευρωπαίοι οικολόγοι πάνε Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Κόμμα (στο οποίο συμμετέχουν όλα τα οικολογικά κόμματα της Ευρώπης) θεωρεί ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να αποκτήσει σοβαρή πολιτική εκπροσώπηση στην Ελλάδα και, ενθαρρυμένο από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το ελληνικό Οικολογικό Κόμμα- παρά το γεγονός ότι το πολιτικό προσωπικό του παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό- να συγκινεί περί το 3% του εκλογικού σώματος, ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του 2009. Στόχος, η εκλογή ενός ευρωβουλευτή και η σταδιακή εδραίωση στον ελληνικό πολιτικό χώρο ενός οικολογικού ρεύματος αναλόγου με αυτά που ήδη υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης. Προς τον σκοπό αυτόν δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα στελέχη των ευρωπαϊκών οικολογικών κομμάτων, κυρίως δε όσα είναι ελληνικής καταγωγής, όπως η κυρία Μαρία Βασιλάκου, από την Αυστρία, ο κ. Χρήστος Δουλκερίδης, από το Βέλγιο, η κυρία Βούλα Τσέτση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ.ά.

Σταδιακώς αναμένεται ότι οι επισκέψεις στην Ελλάδα θα πυκνώσουν και ότι ενεργό ρόλο στην ελληνική προεκλογική περίοδο θα διαδραματίσουν προσωπικότητες του ευρωπαϊκού οικολογικού κινήματος, όπως ο άλλοτε ηγέτης του Μάη του ΄68 κ. Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, οι οποίοι με την ευκαιρία διάφορων εκδηλώσεων θα πηγαινοέρχονται τους ερχόμενους μήνες όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Ηδη βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει όλη την εβδομάδα, ο κ. Χρήστος Δουλκερίδης, στέλεχος του βελγικού Οικολογικού Κόμματος και πρόεδρος της γαλλόφωνης Βουλής των Βρυξελλών, ο οποίος στην εκλογική περιφέρειά του συγκεντρώνει περί το 20%, φέρνοντας συχνά το Οικολογικό Κόμμα του Βελγίου στην πρώτη θέση αυτής της περιφέρειας. Ο κ. Δουλκερίδης σημειώνει στο «Βήμα» ότι ένα από τα πράγματα που τον εντυπωσίασε πέρυσι, με αφορμή τις καταστρεπτικές πυρκαϊές στην Ελλάδα, ήταν η απόλυτη αδυναμία του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει την τραγωδία. «Εφυγα πέρυσι από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα εν μέσω της πολιτικής κρίσης στο Βέλγιο και αισθάνθηκα ότι άφησα μια χώρα που δεν είχε κυβέρνηση αλλά είχε κράτος και έφθασα σε μια χώρα που είχε κυβέρνηση αλλά δεν είχε κράτος» δηλώνει ο κ. Χ. Δουλκερίδης, τονίζοντας ότι το ζήτημα της λειτουργίας του κράτους στην Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσει τους έλληνες οικολόγους.

«Το γεγονός ότι,παρά την εξόφθαλμη αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να αντιμετωπίσουν τις οικολογικές καταστροφές στην Ελλάδα,οι έλληνες οικολόγοι δεν κατάφεραν να μπουν πέρυσι στη Βουλή» προβλημάτισε πολλούς στις Βρυξέλλες, σημειώνει η κυρία Βούλα Τσέτση, η οποία εδώ και 20 χρόνια είναι επί της ουσίας ο οργανωτικός νους των ευρωπαίων οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερα ουσιαστικό ρόλο αναμένεται, τέλος, να διαδραματίσει εν όψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και η κυρία Μαρία Βασιλάκου, αναπληρώτρια πρόεδρος των οικολόγων της Αυστρίας και αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αντιπολίτευσης στη Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης. Η κυρία Βασιλάκου βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το κόμμα της ώστε να της δοθεί ο χρόνος που απαιτείται για την ουσιαστική ενεργοποίησή της στην ελληνική πολιτική σκηνή και, εφόσον αυτό συμβεί, τότε η παρουσία της στην Ελλάδα θα αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται αισθητή, βεβαίωναν χθες κύκλοι των ευρωπαίων οικολόγων από τις Βρυξέλλες.