Λιγότερες προσλήψεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 προβλέπει έρευνα της Μanpower για την αγορά απασχόλησης. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος πλέον βλέπει με «σκεπτικισμό» το άμεσο μέλλον και περιμένει τις εξελίξεις για να πάρει και τις κατάλληλες αποφάσεις.
Ετσι, οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η μία στις δέκα θα απολύσει μέρος του προσωπικού της, ενώ μόλις το 23% των επιχειρήσεων θα πάρει νέους υπαλλήλους. Πάντως, συνολικά το κλίμα της ελληνικής αγοράς εργασίας παραμένει θετικό, σύμφωνα με την έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης βρίσκονται στο 12%.
Ωστόσο, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2008 μπορεί να φθάνουν στο 12%, όμως στο τρίτο τρίμηνο του 2008 ήταν στο 19% και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 23%. Οι επιχειρήσεις που θα απολύσουν εργαζομένους στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 φθάνουν στο 11%, ενώ στα προηγούμενα δύο τρίμηνα ήταν μόλις στο 4%. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η διευθύνουσα σύμβουλος της Μanpower στην Ελλάδα δρ Βενετία Κουσία ανέφερε ότι «σ υνολικάοι τάσεις της αγοράς,βάσει των αποτελεσμάτων της Ερευνας,δείχνουν ότι οι εργοδότες τηρούν στάση αναμονής,αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ήδη απασχολούν ». Μάλιστα, η κυρία Κουσία επισήμανε ότι « οι εργοδό τες εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνεςμε αποτέλεσμα τη μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο,παρά τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσειςδεν υπήρξαν προβλέψεις για μαζικές απολύσεις ».
Παρά τις οικονομικές πιέσεις δεν υπήρξαν προβλέψεις για μαζικές απολύσεις
Μελετώντας τα στοιχεία ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς αναφέρουν θετικές συνολικές προοπτικές απασχόλησης κατά τους τρεις επόμενους μήνες, αν και ο βαθμός αισιοδοξίας τους διαφέρει. Οι εργοδότες στους επτά από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι. Η μεγαλύτερη μείωση στις προσδοκίες των εργοδοτών καταγράφηκε στον τομέα του τουρισμού, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να είναι μειωμένες κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης όσο και στον τομέα της μεταποίησης οι προοπτικές μειώθηκαν αυτό το τρίμηνο κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο. Στη γεωργία οι προοπτικές απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 10%, στο εμπόριο κατά 6% και στον δημόσιο τομέα κατά 9%. Μέτρια βελτίωση των προοπτικών, κατά 8%, ανέφεραν οι εργοδότες σε δύο από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, σε αυτόν των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις.
Σε γεωγραφικό επίπεδο κάμψη της αγοράς εργασίας αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2008 στη Βόρεια Ελλάδα, με τις προοπτικές απασχόλησης να αγγίζουν το 7%, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 15% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2008. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, καθώς οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης παραμένουν σταθερές στο 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες σε 29 από τις χώρες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα της Μanpower περιμένουν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν, ενώ σε τρεις χώρες αναφέρουν το αντίθετο. Πάντως στις 25 από τις 33 χώρες αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εργαζομένων που απασχολούν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Οι πιο θετικές προοπτικές για την απασχόληση καταγράφηκαν στην Ινδία, την Κόστα Ρίκα, το Περού, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Κολομβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών για την απασχόληση καταγράφηκαν στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, με τους ισπανούς εργοδότες να αναφέρουν τις λιγότερο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στη χώρα τους, το 2003.