Εκτακτα μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης ζήτησε χθες ο κοινοτικός επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ανακοινωθούν σήμερα. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της ήδη επιβραδυνόμενης ανάπτυξης της οικονομίας, με τη λήψη φορολογικών μέτρων και την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης. Η αντίθεση αυτή υποδηλώνει δυσαρμονία του ευρωπαϊκού οικονομικού κύκλου με τον ελληνικό, καθώς και ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είναι αντίθετη με αυτή που οι συνθήκες επιβάλλουν. Είναι δε προϊόν της προβληματικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας και της ανεπαρκούς προσαρμογής, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκε στο 3,5%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών, με τις επενδύσεις για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο να ακολουθούν πτωτική πορεία. Στο αρνητικό αυτό κλίμα για το ελληνικό ΑΕΠ, η κυβέρνηση, πιεζόμενη να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αποφάσισε να καταργήσει το αφορολόγητο για μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων και ετοιμάζεται να επιβαρύνει εκ νέου τους καταναλωτές με τη θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Οι κινήσεις αυτές είναι αντίθετες με το πνεύμα των δηλώσεων Αλμούνια καθώς εκτιμάται ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη. Θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων που στηρίζουν επίσης την ανάπτυξη μέσω της κατανάλωσης. Ηδη στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους η κατανάλωση σημειώνει μικρότερους ρυθμούς αύξησης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενδεικτικό των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης και στην ελληνική οικονομία και επακόλουθα στην τσέπη των καταναλωτών. Ο κ. Αλμούνια, βλέποντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μειώνονται, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος προσπαθεί με τον τρόπο αυτόν να «σώσει» την Ευρώπη από μια πιθανή παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, καθώς, όπως είπε, οι προοπτικές για την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν είναι καλές, παρ΄ όλο που ο πληθωρισμός υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρώσει την ανοδική του πορεία.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα που θα φέρουν τις οικονομίες μας πίσω σε ένα μονοπάτι ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλμούνια, δείχνοντας ότι, πρώτον, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα και, δεύτερον, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Αναφερόμενος στον χρηματοοικονομικό κλάδο ο κ. Αλμούνια υποστήριξε ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχίσει να τον επηρεάζει, με τις τράπεζες να έχουν ήδη ανακοινώσει ζημιές και διαγραφές υψηλότερες των 500 δισ. δολαρίων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες» είπε, ενώ ανέφερε ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στις χρηματαγορές, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωσή της από τις χώρες-μέλη. Την ώρα που ο κ. Αλμούνια έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Τζ. Λίπσκι, μιλώντας και αυτός στη γερμανική πόλη, επισήμαινε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχισθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008. Αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία το ΔΝΤ βλέπει ότι θα υπάρξει σταδιακά το 2009.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για εφέτος θα επιβραδυνθεί περίπου στο 3%, ενώ το 2009 θα ανέλθει στο 4%. «Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως το 2009 θα πυροδοτηθεί από το τέλος των επιπτώσεων από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου,η οποία ήταν σε ποσοστό πάνω από 50% εφέτος, και από τη στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ,η οποία αναμένεται να αφήσει τα χειρότερα πίσω της» σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Λίπσκι. Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα επιβραδυνθεί στο 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 για να ανακάμψει στο 1,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, ενώ αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, που το εφετινό τέταρτο τρίμηνο θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 1% και θα αυξηθεί στο ίδιο τρίμηνο του 2009 στο 1,5%.