Ενιαίο πλαίσιο για επενδύσεις στα Δ. Βαλκάνια ως το 2010 «βλέπει» η ΕΕ

Τ ην ίδρυση και λειτουργία ινστιτούτου παρακολούθησης και χάραξης πολιτικών για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρότεινε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομίας με θέμα Οικονομική Ολοκλήρωση για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Παπαθανασίου στο πλαίσιο της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΝΑ Ευρώπης πρότεινε την ίδρυση του ινστιτούτου το οποίο « θα μπορούσε να λειτουργήσει αφενός ως παρατηρητήριο των περιφερειακών αναπτυξιακών εξελίξεων και αφετέρου ως ένα “think tank” προτάσεων χάραξης και εξειδίκευσης στρατηγικών και προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος » όπως είπε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι « μέρος του κόστους λειτουργίας του θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις τεχνικές βοήθειες των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία ».

Ακόμα ο υφυπουργός πρότεινε να δικτυωθούν οι διαχειριστικές αρχές των επιχειρησιακών προγραμμάτων των χωρών της περιοχής με στόχο τον « σχεδιασμό και την εξειδίκευση των προγραμμάτων και των έργων », ανάλογα με το θέμα του κάθε έργου. Παράλληλα, ο κ. Παπαθανασίου για την ενδυνάμωση της συνοχής μεταξύ των χωρών της περιοχής ζήτησε, μεταξύ άλλων, ειδική πολιτική για τα νησιά, στήριξη των περιφερειακών κρατών της ΕΕ και αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και το περιβάλλον.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι διαδικασίες και οι μέθοδοι για τη μέτρηση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, έτσι ώστε « να αποτυπώνουν πολυεπίπεδα- και όχι μόνο με βάση το εισόδημα- τις πραγματικές αποκλίσεις που υφίστανται και τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ασκούμενα μέσα πολιτικής ».

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ημερίδα αναφέρθηκε στη δημιουργία ενιαίου πλαισίου για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια ως το 2010. Οπως είπε ο υπουργός « η ανάπτυξη της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης προϋποθέτει την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων,για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα » και συμπλήρωσε ότι « στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα,αλλά πρέπει να δούμε τρόπους για να κινηθούμε πιο αποτελεσματικά,λαμβάνοντας υπόψη και την πρωτοβουλία της ΕΕγια τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια ως το 2010 ».

Στη δημιουργία του ενιαίου πλαισίου επενδύσεων για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε και η αρμόδια κοινοτική επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ κυρία Ντανούτα Χύμπνερ.

Στο τραπέζι οι πόροι του Δ» ΚΠΣ

Προθεσμία ενός έτους χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για να απορροφήσει 89,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν πέρυσι από τις πυρκαϊές. Χθες στο υπουργείο Οικονομίας υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη και της κοινοτικής επιτρόπου κυρίας Ντανούτα Χύμπνερ (φωτογραφία από προηγούμενη συνάντηση) που είναι αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική και το Ταμείο Αλληλεγγύης, βάσει της οποίας αναμένεται η άμεση εισροή των πόρων αυτών στη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το ποσόν των 89,7 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την κάλυψη μέρους των δαπανών οι οποίες προκλήθηκαν από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως υπηρεσίες διάσωσης, παροχή προσωρινής στέγης, καθαρισμός των πυρόπληκτων περιοχών και αποκατάσταση της λειτουργίας των βασικών υποδομών. Η απόφαση της ΕΕ για παράταση ενός επιπλέον έτους της προθεσμίας επιλεξιμότητας, που αρχικά είχε καθοριστεί για το 2008, αφορά τα περιφερειακά προγράμματα της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα τομεακά προγράμματα «Οδικοί άξονες, λιμένες, αστική ανάπτυξη» και «Σιδηρόδρομοι, αερολιμένες, αστικές μεταφορές», λόγω των καταστρεπτικών πυρκαϊών του προηγούμενου έτους.