Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον ότι οι δίδυμοι παραπαίοντες στυλοβάτες της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η Fannie Μae και η Freddie Μac, τίθενται πλέον υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με πολύ υψηλά κέρδη της τάξεως του 3%-4%. Το Παρίσι και η Φραγκφούρτη ανέβηκαν 3,42% και 2,22% αντίστοιχα και το Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 3,92%, παρά το γεγονός ότι για επτά ώρες δεν ήταν δυνατόν να γίνουν συναλλαγές εξαιτίας προβλημάτων στους υπολογιστές του χρηματιστηρίου. Με ράλι άνοιξαν και η Wall Street και το δολάριο. Ο δείκτης Dow Jones κέρδιζε γύρω στο 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ανάρπαστο έγινε το δολάριο, με συνέπεια το ευρώ να κατρακυλήσει στα 1,4067 δολάρια από τα 1,4429 δολάρια.
Δεν είναι να απορεί κανείς για τους πανηγυρισμούς των επενδυτών όταν έμαθαν ότι διασώζονται τα δύο κολοσσιαία ιδρύματα, καθώς έχουν χρηματοδοτήσει περίπου τα τρία τέταρτα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Οι δύο κολοσσοί αγοράζουν ατομικά στεγαστικά δάνεια στη δευτερεύουσα αγορά, τα οποία είτε κρατούν είτε τα πακετάρουν, τα τιτλοποιούν και στη συνέχεια τα πουλούν, στηρίζοντας έτσι τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς. Εκτός αυτού, η διάσωση της Fannie Μae και της Freddie Μac είναι τεράστιας σημασίας επειδή στοχεύει στην καρδιά της παγκόσμιας εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τις αμερικανικές αξίες και το δολάριο. Οι ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, κατείχαν μεγάλες ποσότητες του χρέους και των τιτλοποιημένων χρεογράφων των δύο αυτών ιδρυμάτων. Ετσι, λοιπόν, μια ενδεχόμενη χρεοκοπία τους θα καταρράκωνε την πιστοληπτική αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης. Κάθε μήνα οι ΗΠΑ πρέπει να πείθουν ξένα κεφάλαια για να αγοράσουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να καλύψουν το τεράστια ελλειμματικό εμπορικό τους ισοζύγιο. Ως πέρυσι υπήρξε μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων στα εταιρικά ομόλογα. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε καταρρεύσει το ενδιαφέρον και τώρα όλο το ξένο χρήμα το οποίο επενδύεται στις ΗΠΑ πάει στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός γκουρού Μπιλ Γκρος, διαχειριστής του μεγαλύτερου στον κόσμο αμοιβαίου κεφαλαίου ομολόγων, είχε καλέσει τον κ. Πόλσον να αγοράσει όλα αυτά τα
Ανάρπαστο το αμερικανικό νόμισμα- Το ευρώ κατρακύλησε στα 1,4067 δολάρια
«τοξικά απόβλητα», δηλαδή τα δομημένα τραπεζικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί επάνω στα αμερικανικά subprime στεγαστικά δάνεια. Διαφορετικά, όπως είχε προειδοποιήσει, θα υπάρξει «χρηματοοικονομικό τσουνάμι» .