▅ Για τους ορκωτούς εκτιμητές αναφέρει ότι υποεκτιμούσαν τα ακίνητα που περιήλθαν στη Μονή και υπερεκτιμούσαν τα ακίνητα της Μονής
▅ Υπογραμμίζει ότι η Μονή έχει στη νόμιμη κατοχή της μόνο τα 19/32 επί έκτασης 400 στρεμμάτων στη νησίδα Μπουρού- και όχι 25.000 στρέμματα
▅ Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ρίχνει ευθύνες σε μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων
Ε υθύνες στη διοίκηση που παρέσυρε τους υπουργούς, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ, οι οποίοι κατά καιρούς χειρίστηκαν την υπόθεση της περιουσίας της Μονής Βατοπαιδίου, αλλά και στους μοναχούς καταλογίζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς, ο οποίος διέταξε χθες νέα έρευνα για την υπόθεση.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εγκαλεί συγκεκριμένα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και ορκωτούς εκτιμητές ότι σε συνεργασία με μοναχούς προέβησαν σε παραχωρήσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων προς τη Μονή, παρατηρώντας απλώς ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, καθώς παραπλανήθηκαν από στελέχη της διοίκησης.

Στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς σημειώνει ότι το περασμένο έτος σε τέσσερις περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής τα συμβόλαια έγιναν στο συμβολαιογραφείο της συζύγου του υπουργού Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη, κυρίας Αικατερίνης Πελέκη. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από το Εφετείο Αθηνών να ανασυρθεί από το αρχείο παλαιότερη έρευνα και να διεξαχθεί νέα. Ηδη η έρευνα ανατέθηκε στους εισαγγελείς Εφετών κ. Ηλία Κολιούση και την κυρία Ελένη Σωτηροπούλου. Ο κ. Σανιδάς υπογραμμίζει ότι η Μονή έχει στη νόμιμη κατοχή της μόνο τα 19/32 επί έκτασης 400 στρεμμάτων στη νησίδα Μπουρού στο Πόρτο Λάγος και όχι 25.000 στρέμματα, όπως ισχυρίζονται οι μοναχοί. Ακόμη, τονίζει ότι η Μονή πρέπει να σπεύσει να επιστρέψει στο Δημόσιο τα χρήματα που έχει εισπράξει.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να ερευνηθεί αν οκτώ μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετούσαν το 2005 στο Δ΄ Τμήμα, πέντε μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και τέσσερις ορκωτοί εκτιμητές, καθώς και κάθε άλλος εμπλεκόμενος, ειδικότερα από την πλευρά της Μονής Βατοπαιδίου, διέπραξαν κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου σχετικά με εκτάσεις 25.000 στρεμμάτων που έχει στην κατοχή της η Μονή ή αντάλλαξε με ανάλογης αξίας του Δημοσίου.

Οπως αναφέρεται στην παραγγελία του κ. Σανιδά, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησαν ότι εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας και οι παραλίμνιες περιοχές της, όπως και η νησίδα Αντα Μπουρού (Πόρτο Λάγος), στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ανήκουν στην κυριότητα της Μονής. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει «διάτρητες», παραπλάνησαν τους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την παραχώρηση και ανταλλαγή εκτάσεων του Δημοσίου, ακόμη και Ολυμπιακών ακινήτων στις Αχαρνές, με εκτάσεις της Μονής που ουσιαστικά δεν είχε πότε στην κυριότητά της. Τους τίτλους κυριότητας των εκτάσεων που επικαλείται η Μονή ο κ. Σανιδάς τους χαρακτηρίζει «άκυρους και ανίσχυρους».

Τα μέλη του Τμήματος του ΝΣΚ, σημειώνει ο κ. Σανιδάς, « αγνόησαν προκλητικά» απόφαση της Ολομέλειάς τους, σύμφωνα με την οποία η Μονή δεν έχει δικαίωμα κυριότητας επί της λίμνης Μπουρού. Με άλλες γνωμοδοτήσεις τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, προσθέτει ο κ. Σανιδάς, απεφάνθησαν ότι το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επί της νησίδας Μπουρού και των παραλιμνίων εκτάσεών της.

Για τους ορκωτούς εκτιμητές ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι οι εκθέσεις τους ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες. Ακόμη, σημειώνει ότι υποεκτιμούσαν τα ακίνητα που περιήλθαν στη Μονή και υπερεκτιμούσαν τα ακίνητα της Μονής, με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε αυτήν ακίνητα πολλαπλάσιας αξίας.