«Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ, εξοχικών κατοικιών, σκαφών αναψυχής και για όλους όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει την κραυγαλέα φοροδιαφυγή.

Μετά την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για την ανάγκη επιστροφής των τεκμηρίων διαβίωσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε χθες ότι « οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση,η θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης θα γίνει σε ρεαλιστική βάση και θα αφορά μόνον εκείνους που οι δηλώσεις φορολογίας απέχουν σημαντικά από τα πραγματικά τους εισοδήματα ».

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, δηλαδή κάτω από τις 12.000 ευρώ, αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία και πραγματοποιούν δαπάνες διαβίωσης πολύ υψηλότερες.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα νέα τεκμήρια θα αφορούν αντικειμενικές δαπάνες που προκύπτουν από το άθροισμα των εξόδων που έχει σ΄ ένα χρόνο ο φορολογούμενος για τα εξής:

Αυτοκίνητα, εξοχικά, πισίνες, δίδακτρα, οικιακοί βοηθοί και φύλακες οι νέες παγίδες

* Εξοδα χρήσης ΙΧ (βενζίνη, σέρβις, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα). Σήμερα ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται κανένα τεκμήριο, καθώς εξαιρούνται όλα τα οχήματα με εργοστασιακή αξία κάτω των 50.000 ευρώ.

* Δαπάνες συντήρησης πρώτης και εξοχικής κατοικίας. Θα λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δαπάνες που αφορούν εργασίες συντήρησης ή διαμόρφωσης των κατοικιών κτλ. Σήμερα ισχύει τεκμήριο μόνο για τις κύριες κατοικίες με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ. και για τις εξοχικές κατοικίες άνω των 100 τ.μ. * Δαπάνες συντήρησης και χρήσης σκαφών αναψυχής (ασφάλιστρα, καύσιμα, σέρβις, λιμενικά ή πάρκινγκ). Με βάση το ισχύον καθεστώς, το συγκεκριμένο τεκμήριο εφαρμόζεται για όσους έχουν στην κατοχή τους σκάφος αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

* Μισθός που καταβάλλεται σε οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, οδηγούς, φύλαξη κτλ. Το τεκμήριο αυτό είχε εφαρμοστεί παλαιότερα και καταργήθηκε στη συνέχεια.

* Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, κολεγίων και φροντιστηρίων.

Τα ποσά που θα προκύψουν για κάθε περίπτωση θα αθροίζονται

* Χρήση και συντήρηση πισίνας. Τα ποσά που θα προκύψουν με ορισμένα αντικειμενικά και ουσιαστικά κριτήρια για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις θα αθροίζονται και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στην εφορία. Στην περίπτωση κατά την οποία οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ξεπερνούν τα εισοδήματα που έχει αναγράψει ο πολίτης στη φορολογική του δήλωση θα φορολογείται με βάση τα συγκεκριμένα ποσά.

Η νέα μεθοδολογία προσδιορισμού των τεκμηρίων διαβίωσης ουσιαστικά ανατρέπει το ισχύον καθεστώς, το οποίο βασίζεται στην μεν περίπτωση των κατοικιών στα τετραγωνικά μέτρα, στη δε περίπτωση των οχημάτων στους φορολογούμενους ίππους και στην εργοστασιακή αξία. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι αντικειμενικές δαπάνες που θα προκύπτουν κατά περίπτωση θα έχουν μια απόκλιση σε σύγκριση με τις πραγματικές, προκειμένου να μη χρειάζεται οι συνεπείς φορολογούμενοι να προσφεύγουν στην εφορία για να αποδείξουν ότι δεν κρύβουν εισοδήματα. Η μεθοδολογία αυτή θα λειτουργήσει στα πρότυπα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές της εφορίας υπολείπονται των πραγματικών τουλάχιστον κατά 30%.

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις αλλαγές που σχεδιάζει στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς ήδη οι έμποροι αυτοκινήτων καταγράφουν πτώση πωλήσεων και ακυρώσεις παραγγελιών, ενώ και οι μεσίτες αστικών συμβάσεων διαπιστώνουν διστακτικότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές κυρίως για αγορά δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας.