Είναι αλήθεια ότι οι τιμές των διαφόρων καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών αυξάνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς για περισσότερο από μια δεκαετία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις χώρες της ευρωζώνης. Μόνο που η επίδραση που έχει η ταχεία αυτή αύξηση είναι αρκετά διαφοροποιημένη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ετσι οι εργαζόμενοι στην Αμερική δεν ελπίζουν, προς το παρόν, να πάρουν αύξηση στους μισθούς τους λόγω της αρκετά μεγάλης αύξησης των καυσίμων, που είναι ένας υπολογίσιμος συντελεστής κόστους. Αντίθετα στην Ευρώπη, όπου τα εργατικά συνδικάτα είναι ισχυρότερα, δίνονται αυξήσεις στους εργαζομένους.
Βέβαια δεν είναι μόνο η συνδικαλιστική δύναμη που συντελεί στο να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον πληθωρισμό οι μισθοί των εργαζομένων στην ευρωζώνη. Μεγάλη συμβολή έχει και η ισχύουσα νομοθεσία αλλά και οι πρακτικές που ακολουθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ετσι στην Ευρώπη οι μισθοί και τα ημερομίσθια ήταν κατά 3,4% υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, προσπαθώντας να φθάσουν το ύψος του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έγινε ταυτόχρονα και στις 15 χώρες της ευρωζώνης την τελευταία εξαετία. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο έφθασε το 4%, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις στα ημερομίσθια εφέτος.
Στις ΗΠΑ, όπου τα συνδικάτα είναι
Προειδοποιήσεις για κίνδυνο «πληθωριστικού σπιράλ» στην ευρωζώνη
ασθενέστερα και οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται συχνά με τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι βρίσκονται πίσω. Ο τιμάριθμος στο πρώτο τρίμηνο του 2008 αυξήθηκε κατά 4,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αλλά τα ημερομίσθια των εργαζομένων και οι άλλες απολαβές αυξήθηκαν μόνο κατά 3,3%. Από το πρώτο τρίμηνο και μετά ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται, για να φθάσει το 5,6% το περασμένο Ιούλιο. Αυτό βέβαια που είναι καλό για τους ευρωπαίους εργαζόμενους μπορεί να αποβεί αρκετά κοστοβόρο για τις οικονομίες τους, παρατηρούν οικονομολόγοι.
Καθώς οι μισθοί στην Ευρώπη αυξάνουν, οι εργοδότες βρίσκονται υπό την πίεση να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, ώστε να καλύψουν το επιπλέον κόστος εργασίας. Ο κίνδυνος, λοιπόν, στις οικονομίες όπου οι μισθοί αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, είναι να δημιουργηθεί ένα «πληθωριστικό σπιράλ ή φίδι», το οποίο είναι δύσκολο να συμπιεσθεί προς τα κάτω.
Από την άλλη πλευρά οι απότομες, μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς μπορεί να οδηγήσουν τους εργοδότες σε απολύσεις ή δημιουργία ορισμένων θέσεων εργασίας σε χώρους όπου το κόστος εργασίας είναι φθηνό. Να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο των οικονομολόγων σε σχετικές έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο κίνδυνος του «πληθωριστικού σπιράλ» για την Ευρώπη είναι ορατός, ενώ το 9% πιστεύει ότι η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει.