Ο εκσυγχρονισμός του Νόμου που ισχύει από το 1942 προς όφελος των καταθετών εμπεριέχεται στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για τους αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ουσιαστικά χθες ο υπουργός με τις δηλώσεις του προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα που ανέκυψε τόσο από τις δικές του δηλώσεις στη Βουλή όσο και από αυτές του βουλευτή της ΝΔ κ. Ι.Μανώλη .
Ο προπολεμικός νόμος «περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων» προβλέπει ότι το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να καρπώνεται τα ποσά των κοιμώμενων λογαριασμών σε περίπτωση παρέλευσης 20ετίας και μη καταγραφής κάποιας κίνησης σε αυτούς. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν χθες ότι τόσα χρόνια οι τράπεζες προέβαιναν σε διάφορες χρεώσεις, με αποτέλεσμα να παίρνουν εκείνες τα υπόλοιπα των αδρανών λογαριασμών έναντι του Δημοσίου.
«Οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θίγουν στο παραμικρό τα δικαιώματα των καταθετών» ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι «το μόνο που εξετάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός υπέρ των καταθετών του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1942 καθώς και η πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες σχετικά με τον λογισμό τόκων και τον λογισμό χρεώσεων στους λογαριασμούς αυτούς» .
Από την άλλη πλευρά οι καταθέτες
Ο υπουργός Οικονομίας προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα
ετοιμάζονται να «βγάλουν» από το συρτάρι τα βιβλιάρια των λογαριασμών που έχουν για να τους κλείσουν προτού τα χρήματά τους δεσμευτούν. Παράλληλα ακούγονται και φωνές σχετικά με ότι μια δέσμευση των αδρανών λογαριασμών υπέρ του Δημοσίου είναι αντισυνταγματική καθώς ο Νόμος του 1942 θεωρείται ότι αντίκειται στο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών περί ιδιοκτησίας.
Πάντως από το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζεται ότι το Δημόσιο λαμβάνει ήδη τα χρήματα που δικαιούται βάσει του Νόμου του 1942, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν φροντίσει να δεσμεύσουν με διάφορες χρεώσεις τα ποσά των λο γαριασμών αυτών. Αν και δεν υπάρχει κάποια μελέτη, τα ποσά αυτάσύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας- είναι μικρά και τα περί εσόδων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ αποτελούν «κινδυνολογίες που δεν έχουν βάση». Παράλληλα αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει καμία προσυνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για το θέμα, πρόθεση όμως της κυβέρνησης είναι να προστατέψει τους καταθέτες.Οι περισσότεροι «κοιμώμενοι λογαριασμοί» βρίσκονται στις «παραδοσιακές» τράπεζες όπως η Εθνική, η Αγροτική, η Εμπορική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ωστόσο υπάρχουν και στην Αlpha Βank (πρώην Πίστεως).