Ε μπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ως υποβοηθητικού μοχλού για την επίλυση του Κυπριακού επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση μετά τη μετ΄ εμποδίων, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα θέσει το Κυπριακό στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Αβινιόν της Γαλλίας, ενώ ο κύπριος ομόλογός της κ. Μ.Κυπριανού δήλωσε χθες ότι είναι αδιανόητο να συμφωνηθεί λύση του Κυπριακού που δεν θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και δεν θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον η Λευκωσία επιδιώκει εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κκ. Σεργκέι Λαβρόφ και Μ. Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η στάση της χώρας του έναντι του Κυπριακού δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή και παραμένει υπέρ μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ως τώρα αποφάσεις του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται στην Αθήνα σε λίγες ημέρες για να συντονιστούν οι προσπάθειες με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κύπριος πρόεδρος κ. Δ.Χριστόφιας, έχοντας και την πλήρη στήριξη όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, θα επιχειρήσει να κρατήσει ζωντανό τον διάλογο επιμένοντας να υπάρξει ως βάση για τις συνομιλίες η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θέτοντας στη δεύτερη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ταλάτ το ακανθώδες ζήτημα της διακυβέρνησης. Ο κατοχικός ηγέτης σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας χαρακτήρισε χθες «περίεργες» τις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια με τις οποίες ξεκαθάριζε ότι με την αποδοχή της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο. «Οταν μιλάς για υποχώρηση σημαίνει ότι δίνεις κάτι» είπε και διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας πήγε τόσα χρόνια πίσω, στις συμφωνίες του προέδρου Μακαρίου, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες συμφωνίες.

Στην κατ΄ ιδίαν συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες το πρωί της περασμένης Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ο κ. Ταλάτ εμφανίστηκε με θέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και ο πρόεδρος Χριστόφιας τον κάλεσε να σταματήσει να δέχεται ό,τι του λέει η Αγκυρα και να διαπραγματευθεί ως Κύπριος στη βάση των συμφωνηθέντων. Ο κ. Ταλάτ απλώς απάντησε ότι η Αγκυρα επιθυμεί λύση.