«Μ πορεί ένα βραδινό φόρεμανα αλλάξει το περιβάλλον;» αναρωτιέται η δημιουργική ομάδα Βrainlab, ο «εγκέφαλος» πίσω από το πρώτο οικολογικό φεστιβάλ της χώρας, το Green Design Festival (10 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου), το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη και του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Γιώργου Δημόπουλου.

Υπαίθριο και δωρεάν, το φεστιβάλ στηρίζεται στην ιδέα ότι η οικολογική ευαισθητοποίηση του μέσου πολίτη μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα όταν περνάει μέσα από την τέχνη. Περισσότεροι από 70 καταξιωμένοι καλλιτέχνες από διάφορους χώρους (αρχιτεκτονική, φωτογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, fashion και street designers, γραφίστες κ.ά.) ενεργοποίησαν τη φαντασία τους έτσι ώστε να «μιλήσουν» για το περιβάλλον, ευελπιστώντας να ομορφύνουν την πόλη (μακροπρόθεσμα…).

Αλλά το Green Design Festival φαίνεται ότι δεν εξαντλείται μόνο σε μια καλή ιδέα. Εχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η ιδέα αυτή να αποδώσει καρπούς, δηλαδή ο μέσος πολίτης να αντιληφθεί με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, να προβληματιστεί και τελικά να περάσει στη δράση. Το ότι οι κύριες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος, μέσα σε ένα προσωρινό ecomuseum του greendesign, το οποίο κατασκεύασαν γνωστοί αρχιτέκτονες, αυξάνει τον (εκλεπτυσμένα) λαϊκό χαρακτήρα της διοργάνωσης, εφόσον κάθε τυχαίος περαστικός θα μπορεί να την επισκέπτεται.

Σε αυτή την ελαφριά, εναλλακτική κατασκευή (τα υλικά της οποίας θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν) θα παρουσιαστεί το κύριο μέρος του φεστιβάλ. Στο εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί ειδικό αμφιθέατρο από ξύλινες παλέτες για συναυλίες, καθώς και μια βιβλιοθήκη η οποία θα λειτουργεί από τις 10.00 ως τις 22.00 με κόμικς και συγγράμματα για το περιβάλλον και το design. Οι ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις θα παρουσιάζονται σε ειδικούς χώρους υπό μορφή κουτιών: projects όπως το Redesign, Re-use, Re-pair, Re-think από μια ομάδα με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου, ο οποίος παράγει πρωτότυπα αντικείμενα από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες (π.χ., ένα πουφ από καπάκια αναψυκτικών) ή το Εco-Chic στο οποίο διάσημοι έλληνες σχεδιαστές (Deux Ηommes, Βάσω Κόνσολα μεταξύ πολλών άλλων), αποδεικνύουν ότι και η τεράστια βιομηχανία μόδας μπορεί να πάρει θέση στα περιβαλλοντικά ζητήματα που πλήττουν τον πλανήτη.

Οι παράλληλες δράσεις του Green Design Festival εκτείνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, από το Γκάζι ως τη Λιοσίων και από το Μέγαρο Μουσικής ως την πλατεία Αιγύπτου. Ολες παρουσιάζουν ενδιαφέρον (π.χ., πολύχρωμο περιβαλλοντικό δάσος από μεγάλα γκραφίτι σε μορφή γιγαντιαίων δέντρων από γνωστούς street artists). Η σημαντικότερη ίσως είναι η δημιουργία του πρώτου κάθετου κήπου στην πόλη στο Δημαρχείο της Λιοσίων- νέα τάση στο landscape design που θεωρείται από τις πιο καλαίσθητες και πράσινες λύσεις για τις πόλεις.

Φυσικά, ίχνος δεν θα μείνει από το φεστιβάλ εφόσον όλα τα υλικά του θα ανακυκλωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν. Η Βrainlab είναι μια πρωτότυπη, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία συστάθηκε πέρυσι με στόχο να υλοποιεί projects και να αναδεικνύει το ταλέντο νέων δημιουργών οι οποίοι δρουν στον ευρύτερο χώρο του design. Οπως υπογράμμισαν οι κυρίες Αντωνία Σκαράκη (αντιπρόεδρος) και Εφη Κομνηνού (διευθύντρια), όραμά τους είναι η δημιουργία του πρώτου μουσείου Design στην Ελλάδα και έσπευσαν να ζητήσουν την αρωγή του δημάρχου. Ο κ. Κακλαμάνης, με τη σειρά του, δήλωσε ότι στόχος του είναι η παράδοση μιας «πράσινης» Αθήνας στο πέρας της τετραετίας. Πληροφορίες στους δικτυακούς τόπους www.brainlab.gr και www.greendesignfestival.gr