ΤΙΦΛΙΔΑ Τ ην πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και την «απόλυτη δέσμευση» της χώρας του ότι η Γεωργία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες από την πρωτεύουσα της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. Ο ισχυρός ανήρ των νεοσυντηρητικών της Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία για «παράνομη και μονομερή προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων διά της βίας» και διαβεβαίωσε ότι στηρίζει- οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά- τον μεγάλο χαμένο του πρόσφατου πολέμου στον Καύκασο, τον αμερικανοσπουδαγμένο και φιλοδυτικό πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

« Η Γεωργία θα είναι στη συμμαχία μας » «προφήτευσε» με έμφαση ο κ. Τσένι, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο Σαακασβίλι, τον οποίο ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε χαρακτηρίσει «πολιτικό πτώμα» μόλις μία ημέρα πριν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπους μετέβη στη Γεωργία από το Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια αναχώρησε για την Ουκρανία, όπου έχει εκδηλωθεί πολιτική κρίση και αντιπαράθεση της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (η οποία φαίνεται να έχει κάνει πολιτική στροφή προς τη Μόσχα, συνάπτοντας συμμαχία με το φιλορωσικό κόμμα της αντιπολίτευσης) και του φιλοδυτικού προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο .

Οι σχέσεις των τριών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών της περιοχής του Καυκάσου με τη Ρωσία διέρχονται κρίση. Με το ταξίδι αυτό αποστέλλεται μήνυμα προς τη Μόσχα πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να επιδιώκει στενούς δεσμούς με τη Γεωργία και τις γειτονικές της χώρες, παρά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Ηδη έχει ανακοινωθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς τη Γεωργία και πιθανολογείται ότι ίσως ακολουθήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, γεγονός που αναμένεται να εξαγριώσει περαιτέρω τη Μόσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμψυχώνοντας τους Γεωργιανούς χρησιμοποίησε τη γνωστή ψυχροπολεμική έκφραση «ελεύθερος κόσμος». « Αφότου το έθνος σας κέρδισε την ελευθερία του με την Επανάσταση των Ρόδων, η Αμερική ήλθε σε βοήθεια αυτής της θαρραλέας νεαρής Δημοκρατίας. Σήμερα επαναλαμβάνουμε τη στάση μας,ενώ προσπαθείτε να ξεπεράσετε μια εισβολή στην κυρίαρχη επικράτειά σας και μια παράνομη μονομερή απόπειρα να αλλάξουν τα σύνορα της χώρας σας,γεγονός που καταδικάστηκε ομόφωνα από τον ελεύθερο κόσμο » είπε.

Τα ταξίδια του αμερικανού αντιπροέδρου στον Καύκασο είχαν στόχο και τη διασφάλιση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας μετά την πρόσφατη κρίση στον Καύκασο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ομαλή ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Γεωργία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών αποπειράθηκε να βομβαρδίσει τους τρεις αγωγούς που διέρχονται από γεωργιανό έδαφος, τον πετρελαιαγωγό Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν, τον πετρελαιαγωγό Μπακού- Σούπσα και τον αγωγό Νοτίου Καυκάσου, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η τουρκική ενεργειακή αγορά με αζέρικο φυσικό αέριο.

Για αυτό και στον πρώτο του σταθμό στο Αζερμπαϊτζάν ο αντιπρόεδρος Τσένι τόνισε ότι οι ΗΠΑ «αναζητούν στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία πρόσθετους δρόμους για τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων ».

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστηρίξει πάντως ότι κατά κανέναν τρόπο οι πράξεις της χώρας του « δεν προξένησαν βλάβες σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ». Η εκπρόσωπος της ΒΡ στο Μπακού Ταμάμ Μπαγιατλί επιβεβαίωσε ότι ο πετρελαιαγωγός Μπακού- Σούπσα « δεν έχει υποστεί βλάβες και η λειτουργία του έχει ανασταλεί μόνο για προληπτικούς λόγους ».

Κατά την επίσκεψή του στο Μπακού, στις αρχές Ιουλίου, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξασφάλισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της αζέρικης πλευράς και της Gazprom για την πώληση αζέρικου φυσικού αερίου στη Ρωσία σε τιμές αγοράς.