Τα χρηματιστήρια θα «γυρίσουν» όταν αρχίσει να προεξοφλείται ανάκαμψη εταιρικών κερδών

Καθώς η απληστία οδηγεί στον εφησυχασμό και στο κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους, τα «κραχ» δεν ήταν προβλέψιμα ούτε από τους επενδυτές αλλά ούτε και από τους εποπτικούς φορείς. Αν ήταν προβλέψιμα, εξάλλου, οι επενδυτές θα είχαν προλάβει να πουλήσουν νωρίτερα. Η ραγδαία αύξηση των τιμών των κατοικιών και η πτώση των πραγματικών τιμών τους κατά 25% από τα μέσα του 2006, η άνοδος των δανείων χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας από 9% των συνολικών στεγαστικών δανείων το 2003 στο 24% στα μέσα του 2007 και η δυνατότητα που είχαν οι τράπεζες στις ΗΠΑ να ξεφορτωθούν το ρίσκο των δανείων αυτών μέσω των τιτλοποιήσεων οδήγησαν στην παρούσα κρίση.

Οι επενδυτές, εξάλλου, οι οποίοι αγόρασαν τους τίτλους τους οποίους ήθελαν να ξεφορτωθούν οι τράπεζες, αψήφησαν ακριβώς την πιθανότητα ενός «κραχ» στις αγορές και παρασύρθηκαν από τις τότε υψηλές αποδόσεις τους. Η κρίση έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης και κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει, εκτιμούσαν πρόσφατα ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, αλλά ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν , ενώ κοινή συνισταμένη των διαφόρων «γκουρού» των αγορών που προσπαθούν να μαντέψουν το τέλος της κρίσης είναι ότι σταδιακά το μεταθέτουν χρονικά κάπου στο μέλλον.

Για «οικονομικό τσουνάμι» προειδοποίησε, π.χ., προσφάτως ο «γκουρού» των ομολόγων της ΡΙΜCΟ Μπιλ Γκρος, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να αγοράσει δάνεια, ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα, προκειμένου να ανακόψει την πτώση των τιμών.

Η πτωτική αγορά (bear market), είπε χθες ο «γκουρού» της Μorgan Stanley κ. Τεν Ντράισμα, θα δώσει τη θέση της σε μια νέα ανοδική αγορά (bull market) στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, καθώς τα εταιρικά κέρδη θα αγγίξουν πάτο με συνολική πτώση 30% το ερχόμενο έτος. Οι αγορές τώρα θα μπουν σε μια βαρετή φάση ωσότου (ίσως στο β΄ εξάμηνο του 2009) τα θεμελιώδη μεγέθη αρχίσουν και βελτιώνονται, λέει, ενώ ως τότε η υπομονή είναι το «κλειδί».

Η ιστορία δείχνει, πάντως, ότι τα χρηματιστήρια θα «γυρίσουν» οριστικά μόνο όταν οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν ότι τα εταιρικά κέρδη θα σημειώσουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους και ότι επίκειται η ανάκαμψη, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή το 2009, αν και ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για το 2010. Ως τότε, πέρα από την υπομονή, καλό είναι οι επενδυτές να προσπαθήσουν τουλάχιστον να μην χάσουν από τις αναμενόμενες διακυμάνσεις (και προς τα πάνω) των τιμών.