Σ χεδόν δύο μήνες έπειτα από το Συμπόσιο στη Χαλκιδική, όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε χαλαρή την ψήφο στις ευρωεκλογές, προχθές στο Θησείο μετακινήθηκε από τη θέση αυτή και μετέτρεψε την ψηφοφορία σε δημοψήφισμα. Η στροφή αυτή προκάλεσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. Αλλοι έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε το αυτονόητο σε αυτή τη συγκυρία, ορισμένοι ότι είναι μια θετική απόφαση με μεγάλο προσωπικό ρίσκο για τον ίδιο, και κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται περί «κωλοτούμπας» αφού δεν είχε κάτι φρέσκο να αναφέρει σε πολιτικό ή ιδεολογικό επίπεδο κατά την 34η επέτειο από την ίδρυση του ΠαΣοΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, αρνήθηκε χθες ότι υπήρξε αλλαγή στάσης του προέδρου του ΠαΣοΚ. «Στο παρελθόν είχε αναφερθεί στα χαρακτηριστικά της ψήφου των ευρωεκλογών,ότι είναι συνήθως χαλαρή,κάτι αυτονόητο. Χθες είπε ότι εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε ακριβώς αυτή τη χαλαρότητα» δήλωσε.

Κατά της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές τάχθηκαν κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ, ενώ πίεση ασκήθηκε και από τα οργανωμένα μέλη, θεωρώντας όλοι ότι στην ουσία ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές- κάποιοι διατύπωναν την υποψία ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαμήλωσε τον πήχη ώστε να μην αμφισβητηθεί σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Η μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και η δυσμενής συγκυρία για την κυβέρνηση φαίνεται ότι οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου στο να πολιτικοποιήσει τις εκλογές και να πολώσει το κλίμα. Ορισμένα στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως η μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα εννέα μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους προκαλέσει τελικώς συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ. «Γιατί να σκεφτεί έτσι ο ψηφοφόρος της ΝΔ και να μην αποφασίσει να στείλει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση για την πολιτική της;Επίσης είναι και οι αναποφάσιστοι.Ας μην έλθουν σε εμάς,ας πουν όμως στην κυβέρνηση ότι διαφωνούν με τα μέτρα που τους θίγουν» σχολιάζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι βουλευτές που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις στροφές της ηγεσίας του ΠαΣοΚ διερωτώνται πόση συνέπεια θα υπάρξει σε αυτή τη θέση. Αλλοι συνάδελφοί τους τούς κατακρίνουν επειδή δεν μπορούν να κατηγορούν τον πρόεδρο όταν λαμβάνει θέση την οποία υποστηρίζουν οι πολλοί. «Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αποδεκτή από τον κόσμο η εικόνα του προέδρου του ΠαΣοΚ,ο οποίος αντί να υποστηρίζει μια σταθερή πολιτική σύρεται από τη συγκυρία» επισημαίνουν.