Την «Επιχειρηματικότητα με Ανθρώπινο Πρόσωπο» θα επιχειρήσει να αναδείξει η Διετής Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Στις εργασίες της προβλέπεται να συμμετάσχουν, εκτός από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τέσσερις ακόμη επίτροποι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διάσκεψη έχει στόχο την έναρξη διαλόγου αναφορικά με την έννοια της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην κοινωνική συνείδηση. Δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του έλληνα προέδρου της κ. Δημ.Δημητριάδη, η επιλογή της συγκεκριμένης ατζέντας ολοκληρώνει τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία δύο χρόνια για την προώθηση μιας ανθρώπινης και κοινωνικής διάστασης στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ θα καταλήξει στη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο (το οποίο θεωρεί ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο) έχουν ανάγκη « την επιστροφή της επιχειρηματικότητας » όχι ως διδασκαλία στο πανεπιστήμιο αλλά ως κοινωνική αξία που «διδάσκεται» από το σπίτι. Οπως εκτίμησε, η ευρωπαϊκή κοινωνία είναι πολύ συντηρητική, καθώς δαιμονοποιεί το επιχειρηματικό κέρδος, ενώ σε αντίθεση με την αμερικανική κοινωνία δεν συγχωρεί την αποτυχία (βλ. πτώχευση).

Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ επεσήμανε: « Η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και με όλες τις μορφές της. Αναφέρομαι, όμως,στην επιχειρηματικότητα η οποία έχει ως καίρια συνιστώσα την εταιρική κοινωνική ευθύνη ή, αν θέλετε,την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα,η οποία μεγιστοποιεί τα οφέλη και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».

Αν και υπέρμαχος της απελευθέρωσης των δυνάμεων της αγοράς, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει ανασκευάσει την παλαιότερη, ριζοσπαστική στάση του εναντίον κάθε παρέμβασης του κράτους, καθώς πλέον θεωρεί ότι έχει σημαντικό ρόλο στην επιβολή των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και στην προστασία των πολιτών. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλική για την προσέλκυση επενδύσεων, κάτι το οποίο απέδωσε κυρίως στην επιμονή της γραφειοκρατίας η οποία όπως δήλωσε «δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, καθώς η πρώτη απάντηση σε κάθε επενδυτική πρόταση είναι “όχι”».