Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης γνωρίζει καλά ότι οι «κοιμώμενοι λογαριασμοί» προστατεύονται με ειδική νομοθεσία
Δεν μας ξάφνιασαν τα αντανακλαστικά του βουλευτή της ΝΔ κ. Ι. Μανώλη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για λίγα λεπτά δημοσιότητας και έφερε στη Βουλή την ιδέα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη «δήμευση» των «αδρανών» ή «κοιμώμενων» λογαριασμών στις τράπεζες, υπέρ των φτωχών Ιταλών. Ο κ. Μανώλης, χρόνια συνδικαλιστής, γνωρίζει την τέχνη της επικοινωνίας, τρέφεται και τρέφει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικά την ΤV με τις ιδέες του. Και πρότεινε να περάσουν στο κράτος οι καταθέσεις ελλήνων πολιτών που «κοιμούνται» σε τραπεζικούς λογαριασμούς για διάστημα περισσότερο των 10 ετών.
Για πολλούς ο κ. Μανώλης είναι συνεπής «λαϊκιστής» και τίποτε περισσότερο…
Αυτό που μας ξάφνιασε είναι η ανταπόκριση του υπουργού Οικονομίας στην πρόταση, δεδομένου ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης γνωρίζει καλά ότι οι «κοιμώμενοι λογαριασμοί» προστατεύονται με ειδική νομοθεσία. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μόνο με δικαστική απόφαση μια τράπεζα υποχρεούται να αναζητήσει και να ενημερώσει τυχόν κληρονόμους για την ύπαρξη λογαριασμού σε κάποιο από τα καταστήματά της.
Για να θεωρηθεί κάποιος λογαριασμός αδρανής πρέπει να περάσουν από 12 μήνες ως και 4 χρόνια, αναλόγως με το ποσό που είναι κατατεθειμένο, αλλά ακόμη και σ΄ αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι δεν χάνουν τα χρήματα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση
τροποποιήσει την υφιστάμενη, ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία, και δώσει π.χ. προθεσμία να εμφανισθούν στις τράπεζες οι δικαιούχοι των λογαριασμών ειδάλλως τα χρήματα θα περάσουν στο κράτος.
Για τις ανάγκες, όμως, της επικοινωνιακής πολιτικής το ζήτημα που έθεσε ο κ. Μανώλης συντηρείται και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θ.Ρουσόπουλο , ο οποίος χθες επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει μια τέτοια πρόταση.
Και αναρωτιόμαστε, είναι δυνατόν, μετά τον καταιγισμό των νέων φορολογιών το Δημόσιο να μην μπορεί να εξοικονομήσει μερικά εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει το ταμείο κατά της φτώχειας; Πρέπει εκτός από τους φόρους στις καταθέσεις να αναζητεί πόρους κι από ξεχασμένες καταθέσεις;
Οι περισσότεροι «κοιμώμενοι λογαριασμοί» βρίσκονται στις μεγάλες τράπεζες όπως η Εθνική, η Αγροτική, η Εμπορική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν τις καταθέσεις των πολιτών, όπως και πράττουν. Μάλιστα έχουν αναπτύξει ειδικά συστήματα ασφαλείας για να να κρατήσουν τα ποσά αυτά μακριά από αετονύχηδες, μέχρι να εμφανισθούν οι δικαιούχοι ή οι κληρονόμοι τους.
Μόνο που αυτή τη φορά βρίσκονται αντιμέτωπες με τους «αετονύχηδες» της πολιτικής…