ΜΟΣΧΑ Π έφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) με αφορμή την αιματηρή κρίση στον Καύκασο. Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε το Κρεμλίνο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Δευτέρα και έληξε χωρίς την επιβολή κυρώσεων προς τη Μόσχα για τη στρατιωτική της επέμβαση στη Γεωργία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε την απόφαση, από την οποία πάντως κράτησε αποστάσεις χαρακτηρίζοντάς τη « δίκοπο μαχαίρι ». « Δυστυχώς,εξακολουθεί να μην υπάρχει κατανόηση για το τι ώθησε τη Ρωσία να λάβει τις αποφάσεις να αντιμετωπίσει τη γεωργιανή επιθετικότητα και να αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη » είπε ο κ. Μεντβέντεφ.

Πρόσθεσε όμως ότι μια « λογική, ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης επικράτησε,γιατί κάποια κράτη-μέλη ζητούσαν ορισμένες μυθικές κυρώσεις ». Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ με την εν λευκώ υποστήριξη προς την ηγεσία της Γεωργίας προκάλεσαν την κρίση. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους – σε εντελώς άλλο μήκος κύματος- εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ΕΕ για τα «σκληρά μηνύματα» που έστειλαν οι Βρυξέλλες στη Ρωσία.

« Δόξα σοι ο Θεός,η κοινή λογική επικράτησε. Δεν βλέπουμε κανένα ακραίο συμπέρασμα ή πρόταση και αυτό είναι πολύ καλό » δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε δε ότι η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την ενίσχυση της παρουσίας ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο, αλλά θα απαντήσει με ηρεμία. « Η αντίδραση θα είναι ήρεμη,χωρίς υστερίες. O μως βεβαίως θα υπάρξει απάντηση » είπε.

Χθες αναχώρησε για επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Ουκρανία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι.

Ο ρωσικός Τύπος έκανε λόγο χθες για διπλωματική νίκη της Μόσχας που απέφυγε τις οικονομικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Vremya Νovostei» ανέφερε: « Η ΕΕ επέπληξε τη Ρωσία μόνο στα λόγια ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στα Βαλκάνια, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση αν η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, όπως απαιτεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, χωρίς όμως να επιβάλει κυρώσεις. Ο σουηδός διπλωμάτης δεν διευκρίνισε ωστόσο το είδος της δράσης που θα πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Αμπχαζία, η έτερη εκτός της Νότιας Οσετίας αποσχισθείσα Δημοκρατία της Γεωργίας, ζήτησε από τη Ρωσία να εγκαταστήσει στο έδαφός της στρατιωτικές βάσεις, όπως δήλωσε χθες ο ηγέτης της Σεργκέι Μπαγκάπς.