ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Μπανγκόκ ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σαμάκ Σουνταραβέτζ, έπειτα από ολονύκτιες συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων της κυβέρνησης και αντιφρονούντων κατά τις οποίες τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 45 τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για τις σοβαρότερες συμπλοκές που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης τα τελευταία 16 χρόνια. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ωστόσο υποσχέθηκε ότι οι άνδρες του δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών.

Οι συμπλοκές υπήρξαν το αποκορύφωμα της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι είναι αντίθετοι με την πολιτική του κ. Σ. Σουνταραβέτζ κατέλαβαν το γραφείο του αρνούμενοι να αποχωρήσουν ώσπου να παραιτηθεί. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο κ. Σουνταραβέτζ δήλωσε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από την κήρυξη της πρωτεύουσας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι ήταν το «ηπιότερο διαθέσιμο μέτρο». Οι διαδηλωτές απέκλεισαν αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ σωματεία δημοσίων υπαλλήλων απειλούν με απεργία σε 43 κρατικές επιχειρήσεις σήμερα, Τετάρτη, αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ανουπόνγκ Παοτζίντα απέρριψε το ενδεχόμενο νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος, υποστηρίζοντας πως «αν ο στρατός προβεί σε βίαιο πραξικόπημαθα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα».

Επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων βρίσκεται το κόμμα Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (ΡDΑ) το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση Σουνταραβέτζ για διαφθορά, υπεραμυνόμενο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα. Ο τελευταίος εκδιώχθηκε το 2006 ύστερα από αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα. Τον Ιούλιο του 2007 χιλιάδες υποστηρικτές του κ. Τακσίν, το κόμμα του οποίου είχε απαγορευθεί, προσχώρησαν στο σχετικά άγνωστο έως τότε Κόμμα για τη Λαϊκή Εξουσία (ΡΡΡ). Το ΡΡΡ κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007 και τέθηκε επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού των έξι κομμάτων που επέλεξε τον κ. Σουνταραβέτζ ως πρωθυπουργό.

Σε μια άλλη εξέλιξη η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης πρότεινε τη διάλυση του Κόμματος για τη Λαϊκή Εξουσία του πρωθυπουργού, κατηγορώντας το για εξαγορά ψήφων στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.