Μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με την Deutsche Βank για μεγαλύτερο αριθμό πελατών και υποκαταστημάτων

Η Commerzbank ταράζει τα νερά στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου με τη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς. Η γερμανική τράπεζα συμφώνησε για την εξαγορά της Dresdner Βank (ανήκει στην ασφαλιστικό κολοσσό Αllianz)

αντί 9,8 δισ. ευρώ. Με το πολύκροτο αυτό ντιλ- «έσκασε» σαν βόμβα την Κυριακήη Commerzbank μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με την Deutsche Βank για μεγαλύτερο αριθμό πελατών και καταστημάτων. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό ντιλ της χρονιάς αφορά δύο τράπεζες από την ίδια χώρα. Και μάλιστα σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται κορεσμένη από πλευράς τραπεζικών υπηρεσιών (overbanked είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι αναλυτές) εφόσον περιλαμβάνει περισσότερους από 2.000 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η πρώτη αντίδραση των μετόχων της Commerzbank στις ανακοινώσεις ήταν αρνητική. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωναν χθες πτώση 9,7% στη Φραγκφούρτη, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα και από τις δηλώσεις των αναλυτών που σημείωναν ότι το ποσό ξεπερνά τις εκτιμήσεις τους. Με άλλα λόγια, χαρακτήρισαν υπερβολικά… γενναιόδωρη την (ομολογουμένως εντυπωσιακή) προσφορά των 9,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σε δύο βήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η Commerzbank θα αγοράσει το 60,2% της Dresdner με μετρητά και μετοχές ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα περάσει στα χέρια της στο τέλος του 2009. Η εξαγορά θα εκτινάξει τον αριθμό των πελατών της Commerzbank στα 11 εκατομμύρια, και θα υπερβεί έτσι τα 9,7 εκατομμύρια της Deutsche Βank.

Η κίνηση έχει πολύπλευρη σημασία και για την Αllianz, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη. Ο γιγαντιαίος όμιλος με έδρα το Μόναχο απέκτησε το 2001 την Dresdner Βank αντί 23 δισ. ευρώ. Ωστόσο η τράπεζα αποδείχθηκε βαρίδι που επηρέασε αρνητικά τα κέρδη και τις επιδόσεις των μετοχών της Αllianz. Με την παραχώρησή της, η Αllianz εγκαταλείπει στην πράξη τη στρατηγική της μετεξέλιξής της σε τραπεζικό-ασφαλιστικό όμιλο. Η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία ανέλαβε επίσης να καλύψει 975 εκατ. ευρώ των πιθανών απωλειών της θυγατρικής χρηματιστηριακής εταιρείας της Dresdner. «Για την Αllianz το πρόβλημα…Dresdner οδηγείται στη λύση του» εκτιμά ο Ερνστ Κόνραντ, αναλυτής της ΒayernΙnvest στο Μόναχο. «Με την απόκτησή της η Commerzbankδημιουργεί το ξεκάθαρο Νο2 στο γερμανικό τραπεζικό τοπίο» συμπληρώνει ο Κόνραντ.

Η Commerzbank ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας από το σύνολο των 67.000

εργαζομένων στις δύο τράπεζες που θα συνενωθούν. Υπόσχεται ότι οι περισσότερες περικοπές θα γίνουν με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου και όχι με απολύσεις. Σημαντικές μειώσεις θα γίνουν στους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, αλλά ως το τέλος του 2011 η τράπεζα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις. Η Commerzbank, πάντως, θα αντικαταστήσει τον λογότυπο της Dresdner, μια επωνυμία που μετρά 136 χρόνια ζωής.

Το κόστος της αναδιοργάνωσης για την Commerzbank από την ενσωμάτωση της Dresdner τοποθετείται στα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα όμως εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος 5 δισ. ευρώ από τις γενικότερες περικοπές του κόστους λειτουργίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποκαταστημάτων της νέας τράπεζας θα μειωθεί κατά 22% σε 1.200- η βασική ανταγωνίστριά της Deutsche Βank έχει περίπου 1.000 υποκαταστήματα στη Γερμανία. Η ενισχυμένη Commerzbank υπόσχεται στους μετόχους της τα πρώτη κέρδη ανά μετοχή, αρχής γενομένης από το 2011. «Ε κμεταλλευόμαστε μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την Commerzbank την κορυφαία τράπεζα για ιδιώτες και επιχειρήσεις στη Γερμανία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Μπλέσινγκ. Ανέλαβε τα ηνία της Commerzbank μόλις τον περασμένο Μάιο από τον Κλάους Πίτερ Μίλερ. Ο τελευταίος πέτυχε την αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας μέσω του περιορισμού των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τραπεζικής και τη μείωση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην παροχή πιστώσεων στις μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τα δύο τελευταία χρόνια. Ο διάδοχος του Μίλερ, Μάρτιν Μπλέσινγκ, καλείται τώρα να φέρει σε πέρας το σύνθετο έργο της ενοποίησης των δύο τραπεζών, αλλά και να διασκεδάσει τους φόβους των μετόχων που… τρόμαξαν από το ύψος της εξαγοράς.