Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν οι τράπεζες στην περίπτωση που ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) καταλήξει στη θέσπιση συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Την Πέμπτη πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αυτό στον Οργανισμό, όπου έχει προσφύγει η ΟΤΟΕ μετά την άρνηση των τραπεζιτών να ορίσουν διαπραγματευτές για την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων του 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι τραπεζίτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του ΟΜΕΔ. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα έχουν ήδη έλθει σε επαφή με μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Το επιχείρημα που αναμένεται να προβάλουν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αφορά την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών,
Την Πέμπτη συζητείται το θέμα που έθεσε η ΟΤΟΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας
η οποία δεν συνιστά εργοδοτική οργάνωση και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπροσωπεί τις τράπεζες στον ΟΜΕΔ.
Σημειώνεται ότι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στις τράπεζες πρέπει να δοθούν εξουσιοδοτήσεις από τράπεζες που έχουν το 70% του προσωπικού του κλάδου. Το ποσοστό αυτό δεν συγκεντρώθηκε καθώς ορισμένες μεγάλες τράπεζες τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της αντικατάστασης της κλαδικής από επιχειρησιακές συμβάσεις. Σημειωτέον ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην καταβολή αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων τους και προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις δεσμεύθηκαν ότι αν οι αυξήσεις που κατέβαλαν είναι χαμηλότερες από τις αυξήσεις που θα προκύψουν από τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, εφόσον θεσπισθεί, τότε θα καταβάλουν και τη διαφορά υπέρ των εργαζομένων. Ο στόχος των τραπεζιτών είναι προφανής: να διαλυθεί η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), μια στάση όμως που δεν φαίνεται να επικροτεί η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.