Με πτώση ρεκόρ της στερλίνας έναντι του ευρώ και αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και της Ασίας μπήκε ο Σεπτέμβριος. Οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν χθες κλειστές λόγω της εορτής της «Ημέρας Εργασίας». Η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της έναντι του ευρώ, στις 81,38 πένες, μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ ως προς τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας. Επλήγη και το λονδρέζικο χρηματιστήριο που έκλεισε με πτώση 0,60%, ενώ πολύ μικρότερες κατά 0,23% ήταν οι απώλειες στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
Το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έκλεισε αμετάβλητο παρά το ξεφόρτωμα της μετοχής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. Αντίθετα, οι πολιτικοί καλωσόρισαν την ιστορική συμφωνία μεταξύ της Commerzbank και της Αllianz, ώστε η πρώτη να εξαγοράσει από τον ασφαλιστικό όμιλο την Dresdner Βank αντί του ποσού των 9,8 δισ. ευρώ. Επειτα από συνομιλίες μηνών, επιτεύχθηκε η συμφωνία, η οποία θα ενώσει τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, δημιουργώντας έναν τραπεζικό αντίπαλο της Deutsche Βank, της ισχυρότερης τράπεζας της Γερμανίας. Οι επενδυτές ωστόσο αντέδρασαν αρνητικά στη συμφωνία αυτή καθώς εκτίμησαν ως υπερβολικό το τίμημα που θα πληρώσει η Commerzbank για να εξαγοράσει την Dresdner Βank.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ισχυρίστηκε ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Βρετανία είναι οι χειρότερες των τελευταίων 60 ετών και ότι θα επιδεινωθούν περαιτέρω καθώς θα είναι «πολύ βαθύτερες και πολύ μακροχρόνιες» από ό,τι αναμενόταν. Παραδέχθηκε επίσης ο κ. Ντάρλινγκ ότι δεν είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πιστωτικής κρίσης. Αλλά και οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησαν ότι 2 εκατ. πολίτες θα έχουν μείνει άνεργοι ως τα Χριστούγεννα. Υπογράμμισε δε ότι το δυσμενές αυτό οικονομικό υπόβαθρο θα αποτελέσει και τη σκληρότερη πρόκληση για τους Εργατικούς από τη δεκαετία του 1980 και τόνισε ότι «οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι κρίσιμοι», και ίσως οι δυσκολότεροι.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία κατέδειξαν ότι η πτώση στις τιμές των βρετανικών κατοικιών επιταχύνθηκε τον Αύγουστο και μάλιστα πολύ πιο εσπευσμένα από το 1991 και οι λιανικές πωλήσεις «βούτηξαν» στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει δέσμη μέτρων, με στόχο την τόνωση της καταρρέουσας αγοράς κατοικίας. Λέγεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τοπικές αρχές θα ενισχυθούν με περισσότερα κεφάλαια ώστε να αγοράζουν απούλητες κατοικίες. Το βλέμμα όλων είναι επίσης στραμμένο και προς τη μεθαυριανή (την Πέμπτη) συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει προβεί
Η μετοχή της Commerzbank ξεπουλήθηκε εξαιτίας της ακριβής εξαγοράς της Dresdner Βank
σε μείωση των βασικών επιτοκίων της στερλίνας από τον Απρίλιο. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%. Είχε προηγηθεί μία ακόμη μείωση των βρετανικών επιτοκίων στις 7 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί ότι το Capital Εconomics, μία από τις κορυφαίες εταιρείες προβλέψεων στη Βρετανία, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί τον επόμενο χρόνο καθώς το βάθεμα της ύφεσης θα προξενήσει την πρώτη πλήρη πτώση του εθνικού εισοδήματος από το 1991. Η απογοητευτική πρόγνωση του Capital Εconomics ότι το εθνικό εισόδημα στη Βρετανία θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο περίπου κατά 0,2% είναι πολύ πιο αρνητική από την τρέχουσα μέση άποψη του Σίτι, το οποίο επίσης προβλέπει αναιμική αύξηση του ΑΕΠ, περίπου της τάξεως του 0,9%, τον επόμενο χρόνο.