Α πό ό,τι φαίνεται η απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας είναι ένα χαρακτηριστικό της κοινής γνώμης τόσο μόνιμο όσο και η απόλυτη καχυποψία για τους Αμερικανούς. Οι μισοί Ελληνες (ποσοστό 51%) είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η ευθύνη για την έναρξη της κρίσης στον Καύκασο ανήκει στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, η κοινή γνώμη έχει σχεδόν προεξοφλήσει την αρνητική έκβαση της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης, αφού 6 στους 10 πολίτες (ποσοστό 60,4%) δηλώνουν απαισιόδοξοι.

Αλλωστε σχεδόν 7 στους 10 (ποσοστό 66,9%) απαντούν ότι θα απέρριπταν ονόματα όπως Βόρεια ή Ανω Μακεδονία (θα απέρριπταν δηλαδή κάθε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό), ενώ 6 στους 10 (ποσοστό 62,8%) δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης επί του εθνικού αυτού θέματος.

Εν τω μεταξύ δεν αποτελεί έκπληξη το ότι αν οι αμερικανικές εκλογές γίνονταν στην Ελλάδα(!) ο Μπαράκ Ομπάμα θα είχε συντρίψει τον Τζον Μακ Κέιν. Το 67,4% των Ελλήνων θέλει τον Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ μόνο 8,3% προτιμά τον Μακ Κέιν. Παρ΄ όλα αυτά τα νέα είναι καλά για τον Μακ Κέιν, αφού ο Τζορτζ Μπους είχε στην Ελλάδα σχεδόν τη μισή υποστήριξη (κάτω από 5%).

Κυνισμός για το ντόπινγκ
Το «χρυσό στο ντόπινγκ» που απέσπασε η χώρα μας στο Πεκίνο προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη ένα «τσουνάμι κυνισμού» τόσο μαζικό και εντυπωσιακό όσο ήταν και οι τελετές έναρξης και λήξης των Κινέζων. Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι το 43,4% δηλώνει με σαφήνεια ότι τα μετάλλια οφείλονται στο ντόπινγκ και ότι κατ΄ επέκταση η αποτυχία των πρωταθλητών μας να μας προσφέρουν ρίγη συγκίνησης και πολλές επαναλήψεις του εθνικού ύμνου σε ζωντανή μετάδοση από το Πεκίνο οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε ο φόβος των ελέγχων.

Εύκολα υποθέτει κανείς ότι η έλλειψη «φόβου των ελέγχων» ενδέχεται να είναι η κύρια αιτία που η «Αθήνα 2004» θεωρείται πιο επιτυχημένη από το «Πεκίνο 2008» από το 75,1% των πολιτών. Αλλωστε οι μισοί Ελληνες (ποσοστό 51,5%) υποστηρίζουν ότι «όλοι ντοπάρονται,απλώς οι δικοί μας αθλητές και η Ελλάδα έχουν γίνει στόχος των μεγάλων διεθνών κυκλωμάτων» . Μπορούμε να πιστεύουμε όλα αυτά ταυτόχρονα; Η απάντηση είναι προφανής: Οπως λέει και ο Ομπάμα, Υes We Can (Ναι,μπορούμε)!