Η νοθεία στην ψηφοφορία για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία κατήγγειλε το ΠαΣοΚ διανέμοντας και το σχετικό ντοκουμέντο, προμηνύει ένα φθινόπωρο με υψηλούς πολιτικούς τόνους και με επιχείρηση φθοράς του κ. Κ. Καραμανλή προσωπικά, η οποία θωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει «αντίποινα». Είναι η πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα που το ΠαΣοΚ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία η οποία προκαλεί πολιτική συζήτηση και καθορίζει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία και τι αποτύπωμα θα αφήσει στις δημοσκοπήσεις.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν χθες ότι δεν είχαν προγραμματίσει τα βήματα της επόμενης μέρας αναμένοντας να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της καταγγελίας τους στην κοινή γνώμη- οι περισσότεροι πάντως δήλωναν ικανοποιημένοι από τα βραδινά δελτία ειδήσεων.
Αφηναν ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιδράσουν αν προκληθούν, αν και παραμένει άγνωστο πόσα όπλα διαθέτουν ακόμη. Το κενό που καλούνται να καλύψουν πρώτα αφορά το ίδιο τους το κόμμα. Πολλά στελέχη (και κορυφαία) δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, περίμεναν τις ειδήσεις για να δουν το βίντεο, δεν είχαν πειστεί ότι πρόκειται για υπόθεση τόσο σοβαρή όσο είχε αφήσει η Χαριλάου Τρικούπη να διαρρεύσει. Κάποιοι εξέφραζαν αμφιβολίες για τον χρόνο που επέλεξε η ηγεσία του κόμματος και άλλοι δεν έβλεπαν την πολιτική σκοπιμότητα να προχωρήσει το ίδιο το κόμμα σε μια καταγγελία που για να αποδειχθεί θα χρειαστεί να υπάρξει επιβεβαίωση από κάποιον κυβερνητικό βουλευτή. «Στο τέλος κάποιος θα βρεθεί πολύ εκτεθειμένος:θα είναι ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου;» αναρωτιόταν έμπειρος κοινοβουλευτικός.
Η απόφαση να δημοσιοποιηθεί χθες η συγκεκριμένη καταγγελία δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί περίπου ένας μήνας προετοιμασίας, σύμφωνα με στέλεχος που γνώριζε εξ αρχής την ιστορία, στον «πρωινό καφέ» έγινε μεγάλη συζήτηση για το αν είναι ο σωστός χρόνος για μια τέτοια καταγγελία. Και αυτό επειδή η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι μεγάλη και το ΠαΣοΚ αντί να επενδύσει σε αυτή, είναι πιθανόν να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Εν τέλει επικράτησε η άποψη- η οποία εμπεριέχει αρκετό ρίσκο- να προχωρήσουν στην καταγγελία, χρησιμοποιώντας μάλιστα υψηλούς τόνους, επειδή το επόμενο διάστημα αρχίζουν τα ανεβοκατεβάσματα στη ΔΕΘ και η ιστορία πάει πολύ μακριά, κυρίως όμως γιατί έκριναν ότι η υπόθεση αυτή χτυπά κατευθείαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και πλήττει την εικόνα του εν όψει ΔΕΘ. Προβληματισμοί για την πλήρη τεκμηρίωση της καταγγελίας και για το τάιμινγκ εκφράστηκαν και στη συνάντηση του κ. Γ.Παπανδρέου με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κκ. Ευ. Βενιζέλο, Θ. Πάγκαλο και Χρ. Παπουτσή – ιδίως από τους δύο πρώτους, αν και οι ίδιοι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν το παραμικρό. Πάντως στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Δ.Σιούφα πήγαν και οι τρεις για να παραδώσουν το βίντεο με το επίμαχο υλικό και να επιδώσουν επίσημη διαμαρτυρία.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεκλήθη εκτάκτως- τα πρώτα τηλέφωνα έγιναν γύρω στις 12 το μεσημέρι- προχώρησαν στις ακόλουθες εκτιμήσεις: ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί απόδειξη της νοοτροπίας της ΝΔ, ότι η παράτυπη ψήφος του κ. Απ. Σταύρου δεν ήταν τυχαία και η αντίδραση του ΠαΣοΚ τότε δεν ήταν υπερβολική, ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αγνοεί και τους πολίτες και τους θεσμούς. Στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από αυτές της ηγεσίας ούτε για την ουσία ούτε για τον χειρισμό του θέματος.
Ο κ. Παπανδρέου δεν αναμείχθηκε προσωπικά στο θέμα επειδή εκρίθη ότι αφορούσε τη Βουλή και η διαχείρισή του θα έμενε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ πάντως έδιναν αφειδώς εξηγήσεις σε όσους διατύπωναν απορίες. Το βασικό τους επιχείρημα (και η εξήγηση που θεωρούσαν πιθανότερη) ήταν ότι «οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης νοθείας,η οποία να σημειωθεί ότι διεξήχθη παρουσία του κ. Καραμανλή και του κ. Σιούφα, είχαν στόχο να μην υπάρξουν ψηφοδέλτια “εκτός γραμμής”, δηλαδή να μην επιτρέψουν να καταγραφεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας κυβερνητικών βουλευτών σε μια απενοχοποιημένη διαδικασία όπου οι βουλευτές είθισται να ψηφίζουν κατά συνείδηση». Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι είναι πιθανόν εκείνο το διάστημα να είχαν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες ότι κάποιοι «αντάρτες» επιθυμούσαν να καταδείξουν στον Πρωθυπουργό πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι δεδομένη. «Αν ήθελαν να διορθώσουν κάποια ψηφοδέλτια,όπως λένε,προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία παρουσία του βουλευτή,η οποία έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν» επισημαίνει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.
Γιατί το ΠαΣοΚ έκανε την καταγγελία
Η νοθεία στην ψηφοφορία για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία κατήγγειλε το ΠαΣοΚ διανέμοντας και το σχετικό ντοκουμέντο, προμηνύει ένα φθινόπωρο με υψηλούς πολιτικούς τόνους και με επιχείρηση φθοράς του κ. Κ. Καραμανλή προσωπικά, η οποία θωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει «αντίποινα». Είναι η πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα που το ΠαΣοΚ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία η οποία προκαλεί πολιτική συζήτηση και καθορίζει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.
Η νοθεία στην ψηφοφορία για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία κατήγγειλε το ΠαΣοΚ διανέμοντας και το σχετικό ντοκουμέντο, προμηνύει ένα φθινόπωρο με υψηλούς πολιτικούς τόνους και με επιχείρηση φθοράς του κ. Κ. Καραμανλή προσωπικά, η οποία θωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει «αντίποινα». Είναι η πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα που το ΠαΣοΚ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία η οποία προκαλεί πολιτική συζήτηση και καθορίζει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.