Αρχισαν τα όργανα…
Μετά την ανακοίνωση των εξαιρετικά ζημιογόνων για τη ΔΕΗ αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2008, ήταν φυσικό να ξεσπάσει γκρίνια και μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο για τον εικονιζόμενο κ. Τ.Αθανασόπουλο και τα πεπραγμένα του στη Χαλκοκονδύλη. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο οποίος θεωρείται προστατευόμενος του υπουργού Οικονομίας, δέχεται φίλια πυρά από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, αλλά και από «άσπονδους πολιτικούς φίλους» του κ. Αλογοσκούφη.

* * *
Κατηγορείται ότι παρέλαβε ολιγομελή ομάδα διοίκησης επτά ατόμων και τη μετέτρεψε σε σχεδόν 20μελή με την προσθήκη μιας δεκάδας αναπληρωτών και… παρατρεχάμενων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί σοβαρή απόφαση. Κατηγορείται επίσης, ότι προσέλαβε τριάντα (μάλιστα, 30!) ειδικούς συμβούλους οι οποίοι, αν και δεν είναι σχετικοί με τα ενεργειακά, ανακατεύονται σε όλα, με καταστροφικά αποτελέσματα. Αλλο πρόβλημα θεωρούνται ότι αποτελούν οι δύο νεόκοποι γενικοί διευθυντές κκ. Μελάς και Λάππας οι οποίοι προΐστανται Ορυχείων και Παραγωγής με μοναδικό προσόν τη γαλάζια κομματική τους ταυτότητα, καθώς ήταν 15 χρόνια ανενεργοί στη ΔΕΗ και δεν έχουν επαγγελματικό ειδικό βάρος.

Παγκόσμιο ρεκόρ…
Οι ΔΑΚ πνέουν τα μένεα και για τον ίδιο τον κ. Αθανασόπουλο: Λένε ότι ανήγγειλε τρίτο (!) business plan σε 18 μήνες, που πρέπει να είναι παγκόσμιο ρεκόρ, ότι διαρκώς ψεύδεται («έριξε ευθύνες για τις ζημιές στην απεργία, που έγινε όμως τον Φεβρουάριο ενώ οι ζημιές είναι του δευτέρου τριμήνου»), ότι μιλάει για καθυστερήσεις στα έργα της ΔΕΗ λες και αναφέρεται σε άλλη επιχείρηση και ο ίδιος είναι άμοιρος ευθυνών, ότι επίτηδες διαλύει την επιχείρηση για να την κόψει σε κομμάτια και να την πουλήσει.

Ελλάδα… Ισλανδία συμμαχία
Για ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα και η Ισλανδία δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται μακρύτερα γεωγραφικά. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις συνεργασίας των δύο χωρών. Για παράδειγμα, οι Ελληνες επέλεξαν την Μπγιορκ, την πιο διάσημη καλλιτέχνιδα της χώρας, για το άνοιγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι Ισλανδοί υποστήριξαν τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Σκοπίων στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.

* * *
Πιθανώς αυτό το τελευταίο να συνετέλεσε στην πρόσκληση για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Geir Ηaarde. Με τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, αυξάνονται οι πιθανότητες για οικονομική συνεργασία και συγκεκριμένα σε θέματα ενέργειας, την οποία από ελληνικής πλευράς ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας.

Μεγάλη η απόσταση
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ο ισλανδός πρωθυπουργός διαφήμισε τις εταιρείες της χώρας του και την υψηλή τεχνογνωσία τους σε θέματα γεωθερμίας, η οποία, όπως εκτίμησε, μπορεί να δώσει λύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση αφού πρόκειται για ανανεώσιμη και καθαρή μορφή ενέργειας. Η Ισλανδία είναι χώρα με πλούσια ενεργειακά αποθέματα και έχει επιτύχει υποδειγματικές επιδόσεις στην αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Αντίθετα, στην Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο το μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκτός από τη γεωγραφική απόσταση, οι δύο χώρες δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο και ως προς την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού τους!