Ισχυρό πλήγμα για τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που διανύει περίοδο κρίσης αποτελεί ο «δίδυμος φόρος» 10% που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) και στην υπεραξία από πωλήσεις μετοχών.

Δεδομένου ότι τα μερίσματα κυμαίνονται στα 5,2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αποκομίσει 520 εκατ. ευρώ μέσω του νέου φόρου, ακυρώνοντας στην ουσία τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη, στην οποία είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια οι εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία θα προτιμήσουν να εκδίδουν νέες μετοχές αντί να διανέμουν κέρδη.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, η επιβολή του φόρου υπεραξίας οδηγεί στο τέλος της άμεσης παρουσίας των ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογική επιβάρυνση θα προτιμήσουν τις συναλλαγές μετοχών ελληνικών εταιρειών μέσω της διατραπεζικής πλατφόρμας ΜiFΙD και των παράλληλων συστημάτων συναλλαγών που αναπτύσσονται ανά την Ευρώπη. Βεβαίως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι εν τέλει θα εισπράξει τον φόρο υπεραξίας όταν αποτυπωθούν οι μεταβολές στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών στο αποθετήριο. Από την πλευρά τους όμως έλληνες και ξένοι επενδυτές θα επιλέξουν να τοποθετηθούν στα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού που απαλλάσσονται της φορολογίας. Το ΠαΣοΚ καυτηριάζει το μέτρο λέγοντας ότι «φορολογεί τις υπεραξίες από τις πωλήσεις μετοχώνχωρίς να προβλέπει συμψηφισμό των ζημιών,όπως το ΠαΣοΚ είχε προτείνει».

Εντονη κριτική στα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση άσκησε χθες ο ΣΕΒ: ο Σύνδεσμος θεωρεί «ιδιαίτερα ατυχή» την απόφαση για την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα μερίσματα, σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου, και προβλέπει ότι το μέτρο αυτό θα διασαλεύσει τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θίγοντας την επιχειρηματικότητα.

Στον ΣΕΒ αιφνιδιάστηκαν και χαρακτηρίζουν λυπηρό γεγονός ότι «για μία ακόμη φορά οι κοινωνικοί εταίροι βρίσκονται προ τετελεσμένων με την ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, για το οποίο η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε ουσιαστικά με τους άμεσα ενδιαφερομένους και θιγομένους».

Οι βιομήχανοι επισημαίνουν και αοριστίες στα φορολογικά υπογραμμίζοντας ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος επιβολής του φόρου υπεραξίας, ενώ επισημαίνουν ότι κανένα φορολογικό πακέτο δεν εξασφαλίζει την ανάπτυξη.

Τέλος, εκτιμούν ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας περιλαμβάνουν και θετικά στοιχεία, όπως το ότι δεν θίγονται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ επίσης με το νομοσχέδιο τίθενται προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά και την περιστολή της κρατικής σπατάλης.

Το τέλος του χρηματιστή

Τα μέτρα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την επιχειρηματικότητα, καταγγέλλει ο ΣΕΒ

Τα μέτρα οδηγούν στο τέλος της εποχής των χρηματιστών που δούλευαν με μια παραδοσιακή πελατεία αλλά και τους καθημερινούς traders. Αναφερόμενος στα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης δήλωσε:

«Τα εξαγγελθέντα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μέτρα αποτελούν δυσμενέστατη εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο και περισσότερο για την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς είναι και κοινωνικά άδικα για τους μικρούς έλληνες επενδυτές και λειτουργούν τελικά υπέρ των ξένων οικονομιών».

Οι λόγοι κατά τον ΣΜΕΧΑ είναι οι εξής:

– Το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στο ότι θα συλλαμβάνει τις μεταβιβάσεις μετοχών μέσω του Αποθετηρίου Αθηνών και ως εκ τούτου μπορεί ο φόρος υπεραξίας να εφαρμοστεί στην πράξη. Τονίζεται όμως ότι δεν μπορεί να πιάσει τις εσωτερικές μεταβιβάσεις μέσα στον ίδιο θεματοφύλακα και τέτοιοι θεματοφύλακες είναι οι επτά μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

– Εξαιρεί τα αμοιβαία κεφάλαια Λουξεμβούργου και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών τα οποία μπορεί να σχηματίσει κανείς άνετα με ελάχιστο ποσό 3 εκατ. ευρώ ή/και λιγότερο σε μικρές ΑΕΔΑΚ.

– Δεν λαμβάνει υπόψη του ότι 21 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχουν φόρο υπεραξίας για υπεραξίες ως 50.000 ευρώ και χρόνο διακράτησης ως δύο χρόνια.

– Δεν λαμβάνει υπόψη τους φορολογικούς συντελεστές και τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών των γειτονικών χωρών, Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που είναι χαμηλότερα από τα ελληνικά, και την πιθανότητα μετανάστευσης κεφαλαίων και εταιρειών.

– Δεν λαμβάνει υπόψη ότι το παρακρατούμενο μέρισμα θα λαμβάνεται πίσω από πρόσωπα χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης. Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης όμως δεν υπάρχει με τα νησιά Κέιμαν, Βίρτζιν κτλ. στα οποία έχει έδρα η συντριπτική πλειονότητα των hedge funds. Για τους επενδυτές αυτούς το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει λιγότερο ελκυστικό κατά ποσοστό 10% επί των κερδών.