Ερώτημα αποτελεί το τι λεφτά, αλλά κυρίως από ποιους, θα μαζέψει τελικά το οικονομικό επιτελείο
Το σιωπηλό ράλι από τα χαμηλά του καλοκαιριού έχει ολοκληρωθεί και οι αγορές πρόκειται να δοκιμάσουν και πάλι τα προηγούμενα χαμηλά, εκτίμησε χθες ο Μark Αrbeter, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της Standard & Ρoor΄s. Ο όγκος συναλλαγών στις συνεδριάσεις της αντίδρασης υπήρξε αδύναμος, ενώ οι συναλλαγές στις ανοδικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φτωχές, ανέφερε, υποστηρίζοντας έτσι ότι δεν έλαβαν χώρα ουσιαστικές αγορές μετοχών από τους θεσμικούς επενδυτές.
Το ότι οι επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πού πάνε τελικά τα πράγματα, φαίνεται και από την τελευταία έρευνα του Αυγούστου μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που διενήργησε η Citi. Περισσότερο από το 70% των επενδυτών προβλέπουν ότι ο δείκτης σηματωρός των διεθνών μετοχικών τάσεων S&Ρ 500 των ΗΠΑ θα βρεθεί στο τέλος του 2008 μεταξύ των 1.100 και 1.400 μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο 10% περίπου, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ο εν λόγω δείκτης να κινηθεί είτε προς τη μία πλευρά (άνοδος) είτε προς την άλλη (πτώση). Σε αυτό που δείχνουν να συμφωνούν οι θεσμικοί βέβαια είναι ότι τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν, ενώ προτιμούν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έναντι της μεικτής, με τον κλάδο της υγείας να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις τους.
Η πλειοψηφία των θεσμικών επενδυτών προβλέπει εξάλλου ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Ομπάμα να κερδίζει μάλιστα πόντους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Πάνω από το 50% των θεσμικών δεν πιστεύει ωστόσο πως η πιστωτική κρίση έχει τελειώσει, προβλέποντας μάλιστα πως έρχονται πιο κακές ειδήσεις το επόμενο διάστημα που θα αποτυπωθούν τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο εταιρικό τοπίο.
Αν και αρκετοί θεσμικοί θεωρούν ότι οι μετοχικές αγορές θα μπορούσαν να σημειώσουν κέρδη στο πρώτο σημάδι σταθεροποίησης της πιστωτικής κρίσης, εντούτοις οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, όπως προκύπτει και από σχετικές έρευνες της Μerrill Lynch, διατηρούν ρευστό ή ισοδύναμα μετρητών σε πρωτοφανή επίπεδα. Αν και οι πρωτογενείς επιπτώσεις της κρίσης εξάλλου μπορεί να βρουν τον δρόμο τους το ερχόμενο εξάμηνο, οι δευτερογενείς επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία αναμένεται να κορυφωθούν το 2009. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, με τον καθαρό ημερήσιο τζίρο στο ΧΑ συνεχώς να μειώνεται και τις νέες ευρωπαϊκές πλατφόρμες συναλλαγών να πληθαίνουν, ερώτημα αποτελεί το τι λεφτά, αλλά κυρίως από ποιους, θα μαζέψει τελικά το οικονομικό επιτελείο από τη διαφαινόμενη επιβολή του νέου φόρου υπεραξίας στις ελληνικές μετοχές.