Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου ανέδειξαν και επιβεβαίωσαν ότι η ηγεσία της Κίνας είναι σε θέση να κινητοποιήσει, να οργανώσει και να παρουσιάσει ό,τι θέλει

Θα ήταν λάθος μας να δούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μόνο ως αθλητικό γεγονός. Είχαν την πολιτική τους διάσταση και σημασία και αυτό το προσδιόρισαν τόσο η κινεζική πολιτική ηγεσία όσο και εκείνοι οι οποίοι ενοχλούνται από την εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της απέραντης χώρας. Η αθλητική επιτυχία της Κίνας συνοδεύεται και από την πολιτική επιτυχία της, διαπιστώνει το Εconomist. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και αμερικανικές εφημερίδες υπολογίζουν τη νικήτρια χώρα όχι με το πόσα μετάλλια συνολικά κατέκτησαν οι αθλητές της αλλά με το πόσα χρυσά συγκέντρωσε- δίνοντας έτσι την πρωτιά στην Κίνα με τα 51 χρυσά και όχι στην Αμερική η οποία συγκέντρωσε 110 συνολικά μετάλλια αλλά μόνο 36 χρυσά.

«Ηταν μεγάλο λάθος που δόθηκαν οι Αγώνες στην Κίνα» διαμαρτύρονταν στην Αμερική, στη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άνθρωποι, περιλαμβανομένων και πολιτικών, οι οποίοι διέγνωσαν από νωρίς τον πολιτικό αντίκτυπο σε όλη την υφήλιο που θα είχε η (αναμενόμενη) επιτυχία των Ολυμπιακών του Πεκίνου. Κάποια επεισόδια κατά την πολύμηνη διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας μεγαλοποιήθηκαν, το μονοκομματικό κράτος και ο αυταρχικός κρατικός μηχανισμός της Κίνας προβλήθηκαν μέχρι υπερβολής και τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται συνόδευαν σταθερά κάθε είδηση σχετική με τους Αγώνες. Ακόμη και τα τεχνολογικά αριστουργήματα των σταδίων και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων αμφισβητήθηκαν και επικρίθηκαν. Προχθές ο σχολιαστής του CΝΝ μιλώντας από το Πεκίνο παραδέχτηκε ότι «κάποιοι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσουν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Είναι τόσο μεγάλη η μόλυνση της ατμόσφαιρας, έγραφαν οι εφημερίδες και δήλωναν (από το Λονδίνο) γιατροί και άλλοι ειδικοί, ώστε είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τρέξουν οι αθλητές των δρόμων ταχύτητας. Και όμως στο Πεκίνο καταρρίφθηκαν 43 παγκόσμια ρεκόρ και 132 ολυμπιακά- τόσο πολλά όσα δεν καταρρίφθηκαν σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τόσο εμπαθείς ήταν μερικοί ώστε η ομάδα των αμερικανών ποδηλατιστών έκανε εμφάνιση-σόου στο Πεκίνο φορώντας μάσκες. Για να υποχρεωθούν να ζητήσουν κατόπιν συγγνώμη- επειδή τους πήραν στο ψιλό ακόμη και οι συνάδελφοί τους- διότι όπως δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας τους «παρασύρθηκαν από κάποιες διαδόσεις».

Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου ανέδειξαν και επιβεβαίωσαν ότι η ηγεσία της Κίνας είναι σε θέση να κινητοποιήσει, να οργανώσει και να παρουσιάσει ό,τι θέλει. Σήμερα αγώνες, αύριο επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και μεθαύριο- αν χρειαστεί – στρατιωτικά. Ανησυχεί ο αρθρογράφος του βρετανικού «Daily Τelegraph» επειδή « προσφέραμε μια μοναδική ευκαιρία στην ιδιότυπη κομμουνιστική ηγεσία (…) να σαλπίσει σε όλον τον κόσμο ότι είναι χώρα ρωμαλέα, σταθερή, αποτελεσματική σε όσα αναλαμβάνει (…) και δεν ιδρώνει το αφτί της αν κάποιοι από μας θορυβούμε επειδή συνέλαβαν τον Λι Σιου και λογόκριναν το βιβλίο του Σιου Λι». Εγινε μια σοβαρή προσπάθεια να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες οι ηγέτες των χωρών αλλά ο Μπους δεν παρασύρθηκε- «είναι πολύ μεγάλη η Κίνα για να την αγνοήσουμε» δήλωσε- και ο Σαρκοζί τον μιμήθηκε, αντίθετα προς ό,τι έλεγε αρχικά. Αλλωστε ήταν παρών στην έναρξη ο Πούτιν και 83 ηγέτες από ισάριθμες χώρες από τις πέντε ηπείρους.