Εντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, των τραπεζιτών και των χρηματιστών προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 10% στα μερίσματα και να επαναφέρει με αυτόν τον τρόπο τον φορολογικό συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη στο 35%. Υστερα από τρία χρόνια συνεχών μειώσεων της φορολογίας των κερδών στο 25%, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μπροστά στο δημοσιονομικό αδιέξοδο εισηγείται την επιβολή του νέου φόρου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα πλήξει την επιχειρηματικότητα σε μια εποχή μάλιστα έντονου διεθνούς ανταγωνισμού για το ποια χώρα θα προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις. Π.χ. στη γειτονική Ρουμανία η φορολογία επί των κερδών είναι μόλις 10%. Στις τράπεζες επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς η φορολογία αυτή πλήττει ευθέως τους μετόχους- έλληνες και ξένους επενδυτές τίτλων- και ήδη συζητούνται τρόποι για την αποφυγή της. Π.χ., στελέχη μεγάλων τραπεζών τόνιζαν ότι μια λύση είναι οι τράπεζες να δίνουν μετοχές αντί μερίσματος, λύση που προϋποθέτει ότι θα προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ίση με τα παρακρατούμενα κέρδη.

Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις που προήλθαν από τον σύνδεσμο των χρηματιστών ΣΜΕΧΑ, ο οποίος διαμαρτύρεται πιο έντονα για τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Ο Πρωθυπουργός,η κυβέρνηση και η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μεριδιούχοι αμοιβαίων κεφαλαίων με έδρα το Λουξεμβούργο,επιπλέον των άλλων περιπτώσεων νόμιμης φοροαποφυγής,δεν θα πληρώσουν φόρο υπεραξίας,καθώς και τον επιπλέον φόρο 10% επί των μερισμάτων».

Επιπλέον ο πρόεδρός του κ. Αλ. Μωραϊτάκης επισημαίνει: «Ο φόρος υπεραξίας είναι άδικος καθώς θα επιβαρύνει μόνο τους μικρούς έλληνες επενδυτές. Οι έχοντες μεγάλα χαρτοφυλάκια, ξένοι και έλληνες κεφαλαιούχοι,είτε κάνοντας συναλλαγές σε ξένες πλατφόρμες είτε μέσω Α/Κ Λουξεμβούργου είτε μέσω offshore εταιρειών είτε άλλων σύγχρονων επενδυτικών σχημάτων που θα σχηματίζουν,δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο υπεραξίας ούτε τον φόρο 10% επί των μερισμάτων».

Αντιθέτως, στη μόνιμη αντιπαράθεση που έχει ο ΣΜΕΧΑ με τις τράπεζες θεωρεί ότι η επιβολή φόρου στα stock options- δηλαδή, στις αμοιβές και στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών σε μετοχές- είναι δίκαιος φόρος και μάλιστα ο πρόεδρός του εισηγείται να επιβληθεί και αναδρομικά.

Κλείνουν τα καταστήματα

Εναλλακτικές λύσεις εξετάζουν τράπεζες και επιχειρήσεις – Θα διανέμουν μετοχές αντί κερδών

Αντιδράσεις προκαλούν τα φορολογικά μέτρα και και στους μικρομεσαίους. Στις 13 Οκτωβρίου η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και σε συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως είναι οι αποκλεισμοί δρόμων. Οι μικρομεσαίοι διεκδικούν τη μόνιμη κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που βρίσκεται πλέον υπό κατάρρευση. Παρά το γεγονός ότι στην προχθεσινή συνάντηση που είχε η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με τον Πρωθυπουργό το πρόβλημα ετέθη με πιεστικό τρόπο, η απάντηση που έλαβε δεν ήταν πειστική. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έγινε για να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων και ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης προσέθεσε: «Εκτός από τον ΟΑΕ που αντιμετωπίζει πρόβλημα». Οπως διευκρινίστηκε, «αν δεν την πάρουμε τη χρηματοδότηση, ο αγώνας θα είναι έντονος». Μάλιστα μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Δ.Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων έχουν επιδεινωθεί «με την υπόθεση της οικονομικής κατάρρευσης του ασφαλιστικού οργανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.Το ζήτημα της χρηματοδότησης και άλλα θέματα ετέθησαν στον Πρωθυπουργό. Είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε τους επαγγελματίες,τους βιοτέχνες καιτους εμπόρουςσε κινητοποιήσειςέτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο χρωστάει το κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους».