Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο από τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων παρελθόντων ετών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, εφόσον η διαδικασία αυτή προχωρήσει άμεσα. Η ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στα αιτήματα εμπόρων και βιοτεχνών για το αυτόματο κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με την καταβολή ενός φόρου ο οποίος θα ανέρχεται σε ένα χαμηλό ποσοστό επί του τζίρου τους, έδωσε ταυτόχρονα το «πράσινο φως» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να συντάξουν τη σχετική απόφαση, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί αντίστοιχη απόφαση ήταν στα τέλη του 2004 και αφορούσε την πενταετία 1998-2002. Από τότε ως σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν δεχόταν να προχωρήσει σε καμία νέα περαίωση, καθώς υποστήριζε ότι οι εν λόγω διευκολύνσεις είναι εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων. Αλλά η καχεξία των εσόδων, η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να περάσει από «κόσκινο» το σύνολο επιχειρήσεων και επαγγελματιών και η αναγκαιότητα να εισπραχθούν άμεσα έσο δα, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να παραγραφούν στο τέλος του έτους χιλιάδες ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις φέρνουν πιο κοντά την υπογραφή απόφασης βάσει της οποίας οι επιτηδευματίες θα καταβάλλουν ένα ποσόν για κάθε ανέλεγκτη χρήση που έχουν και θα κλείνουν οριστικά τα βιβλία τους χωρίς έλεγχο.
Με την προηγούμενη περαίωση το υπουργείο Οικονομικών είχε εισπράξει περίπου 1,6 δισ. ευρώ, καθώς σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων κατέβαλαν ελάχιστο φόρο ανά χρήση από 300 ως 500 ευρώ. Αυτή τη φορά ο εισπρακτικός «πήχης» είναι βέβαιον
Η προηγούμενη ρύθμιση για την πενταετία 1998-2002 είχε φέρει στα ταμεία 1,6 δισ. ευρώ
ότι θα ανεβεί ακόμη υψηλότερα, καθώς εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στη ρύθμιση περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες και θα αφορά τα έτη από το 2000 ως και το 2006. Σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της ρύθμισης θα εξαιρούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 5,8 εκατ. ευρώ.
Τα ελάχιστα ποσά φόρου που θα κληθούν με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση να καταβάλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα κυμαίνονται από 100 ως 700 ευρώ ανά χρήση. Το ΕΒΕΑ προτείνει ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση περαίωσης την 30ή Νοεμβρίου 2008 με άμεση καταβολή του 20% του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και τυχόν προστίμων ΚΒΣ. Το υπόλοιπο της οφειλής θα καταβληθεί σε 6-12 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης προτείνεται έκπτωση 5%.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι όταν είχε εφαρμοστεί η περαίωση (περίπου πριν από μια τετραετία) στην αρχή της εφαρμογής της ρύθμισης πολύ μικρός ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί. Αν συμβεί και τώρα το ίδιο, τότε είναι πολύ πιθανόν η όλη διαδικασία, τουλάχιστον για το 2008, να οδηγηθεί σε εισπρακτική αποτυχία.