Τρεις μήνες μετά την οδυνηρή περιπέτεια που έζησε με τους απαγωγείς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κ. Γ.Μυλωνάς συνάντησε τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου και ήταν ο πρωταγωνιστής των συναντήσεων που έγιναν χθες σε Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη εν όψει των εγκαινίων της 73ης ΔΕΘ.

Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Παπανδρέου επεδίωξαν, έστω και για λίγη ώρα, ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του· χωρίς να ανακοινωθεί ωστόσο το παραμικρό για αυτές τις συναντήσεις. Περισσότερη ώρα διήρκεσε η κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Μυλωνά και ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ είπε στη Χαρ. Τρικούπη, χαριτολογώντας, και μια κουβέντα παραπάνω, σχολιάζοντας τα περί της απαγωγής του. «Οπως λέμε και στις επιχειρήσεις,για ζητήματα που λύνονται με χρήματα δεν υπάρχει πρόβλημα» είπε, προκαλώντας στην ομήγυρη εύλογη αμηχανία. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχασε την ευκαιρία και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στην κυβέρνηση για την ανασφάλεια που υπάρχει στους πολίτες, για να σχολιάσει τα περί χρημάτων ότι «δυστυχώς συνηθίζονται τέτοιες πρακτικές σε άλλες χώρες».

Παλαιός γνωστός
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μυλωνάς περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Και στο παρελθόν, λόγω της θέσης που κατέχει, το έκανε πολλές φορές με κύριο στόχο, όπως έλεγε χθες στο «Βήμα», να «δώσουμε τα φώτα μας στους πολιτικούς,να τους μεταφέρουμε τις ανησυχίες της αγοράς και να υποβάλουμε προτάσεις». Αλλωστε, τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει καν η πολιτική. «Ποτέ κανείς δεν μου έκανε την παραμικρή νύξη περί πολιτικής,ίσως επειδή γνωρίζουν τον χαρακτήρα μου.Και αν καμιά φορά ακούστηκαν περί υποψηφιότητάς μου δεν ήταν τίποτα άλλο παρά κουτσομπολιά διαφόρων» έσπευσε να ξεκαθαρίσει, θέλοντας προφανώς να προλάβει κάποιες μελλοντικές προτάσεις. Συνομιλεί συνεχώς με πολιτικούς λόγω της ιδιότητας που έχει, ασκεί ένα είδος διεκδικητικού συνδικαλισμού για την προώθηση των συμφερόντων των βιομηχάνων, θεωρεί ότι η βιομηχανία στη χώρα μας βρίσκεται υπό διωγμόν (σε αντίθεση, όπως λέει, με τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή) και παρ΄ όλα αυτά δεν θέλει να ακούσει περί πολιτικής, παρ΄ ότι έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου με άδεια χέρια: «Δεν μπορώ να απαρνηθώ την οικογένειά μου και να ασχοληθώ με τα κοινά» λέει και συμπληρώνει: «Αλλωστε οι πολιτικοί διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά,τα οποία εγώ δεν διαθέτω. Συνηθίζω να τα λέω χύμα και τσουβαλάτα,δεν είμαι πολίτικαλ κορέκτ, σε αντίθεση με τους πολιτικούς που προσπαθούν να στρογγυλεύουν τα θέματα και να ομιλούν γενικόλογα.Ποτέ δεν έβαλα στο μυαλό μου την πολιτική» .

«Ξεπέρασα την περιπέτεια»
Η πρόσφατη περιπέτεια που είχε δεν φαίνεται να τον επηρέασε στη διεκδίκηση αιτημάτων, αν και σκοπεύει με τη λήξη της θητείας του να μη θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΒΒΕ: «Ψυχολογικά έχω ξεπεράσει την περιπέτεια της απαγωγής» εξομολογήθηκε και στάθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, προσδίδοντας σημασία στην πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας: «Οταν το κράτος θέλει κάτιτο καταφέρνει,οπότε μόνο με τη σχετική πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν τα χρονίζοντα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα της επιχειρηματικότητας» είπε.

Σε ερώτηση τι απάντησε ο Πρωθυπουργός στα προβλήματα που έθεσαν οι βιομήχανοι και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής τα άκουσε όλα όσα του είπαμε προσεκτικά «και φαντάζομαι να δώσει συνολικές απαντήσεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ». Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εξήγησε στον Πρωθυπουργό πως η κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος που θα έπρεπε να υφίσταται η ίδια στον ιδιωτικό τομέα: «Το κράτος μάς φορτώνει με κόστοςπου δεν μπορούμε να αντέξουμε και αυτό είναι καταστροφικό» είπε.

Η διοίκηση του ΣΒΒΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων στον Πρωθυπουργό που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του κράτους οι οποίες επιδρούν άμεσα στην επιχειρηματικότητα και στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη
Η συνάντηση των βιομηχάνων με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ήταν πιο εύκολη, αφού όπως είπε εκ του ρόλου της η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παίρνει μέτρα, δεν λαμβάνει αποφάσεις, αλλά δίνει υποσχέσεις για το μέλλον. Οι βιομήχανοι εκτίμησαν ότι «έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως κράτος» και κάλεσαν την αντιπολίτευση να βοηθήσει ώστε να αλλάξει το κλίμα. Στο απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε στη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠαΣοΚ θέλει μόνιμη συνεργασία με τον ΣΒΒΕ προκειμένου να περάσει από τις «γενικολογίες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις» σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι έτοιμο από την πρώτη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς, αφού υπενθύμισε ότι «όλοι έχουν τους επιχειρηματίες στη γωνιά και τους βαράνε», ζήτησε να υπάρξει συναντίληψη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και τόνισε ότι στην εποχή της δημιουργίας και της καινοτομίας ο ρόλος της πολιτείας είναι να εξοπλίζει τους πολίτες. Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε μεγάλη έμφαση σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στην πρόταση που έχει κάνει το ΠαΣοΚ για το ζήτημα αυτό. Οσον αφορά τις θέσεις του ΠαΣοΚ για την ανάπτυξη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης στις οποίες περιλαμβάνονται οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία τροφίμων, ενώ τάχθηκε υπέρ των «απλών κανόνων στη φορολογία και των σταθερών νόμων που προωθούν τις επενδύσεις».