Τ ην υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο αμέσως μετά τη ΔΕΘ και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, απέσπασε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία συναντήθηκε χθες μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Κ.Καραμανλή, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. Ο Πρωθυπουργός, παρά ταύτα, αρνήθηκε να δεσμευθεί για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού στο Δημόσιο στα 1.300 ευρώ που αποτελεί πάγιο αίτημα της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης ώστε να καλυφθεί μέρος από το απολεσθέν εισόδημα των εργαζομένων. Ο κ. Καραμανλής, παρουσία των υπουργών Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη και Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται- προς το παρόν τουλάχιστον-, να ανοίξει το Ασφαλιστικό για τους δημοσίους υπαλλήλους, αναμένοντας προφανώς την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νέο μισθολόγιο και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά τους φόρους στα ποτά και στα τσιγάρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, έπειτα από υπαναχωρήσεις από προγραμματικές δεσμεύσεις, φαίνεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με το ακανθώδες θέμα του μισθολογίου στο Δημόσιο, που θα οδηγήσει σε ενσωμάτωση στον κύριο μισθόαν και σταδιακά και σε βάθος χρόνου- των βασικών επιδομάτων (κίνητρο απόδοσης και ειδικό επίδομα των 195 ευρώ), σε καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας και σε εξάρτηση του μισθού από τη θέση ευθύνης. Γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Αλογοσκούφης στη συνάντηση, θα συσταθεί ειδική διυπουργική επιτροπή που θα αναλάβει να ανακοινώσει τις παραμέτρους του νέου μισθολογίου πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση, ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρεί και την ανακοίνωση ότι στο εξής θα εγγράφονται και οι ειδικοί λογαριασμοί στον προϋπολογισμό.

Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ωστόσο δέχθηκε με σκεπτικισμό τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και δεν απέκλεισε την ανάληψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. «Εδώ είμαστε,αν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο,να το εκτιμήσουμε,με ειλικρίνεια και χωρίς άλλες σκοπιμότητες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ.Παπασπύρου. «Δεν αρκεί και δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με επιδόματα,ούτε με ταμεία για τη φτώχεια.Θέλουμε συνέπεια και ζητήσαμε την άμεση προώθηση του νέου μισθολογίου,με βασικό μισθό πάνω από τα 1.300 ευρώ». Από την πορεία του νέου μισθολογίου εξαρτά η κυβέρνηση και τον χρόνο που θα ανοίξει το Ασφαλιστικό για το Δημόσιο, καθώς αναμένεται, να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση και για τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής, δεν επιθυμεί να υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Αναμένεται, ως εκ τούτου, να… τρενάρει και τυχόν απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο εκκρεμεί προσφυγή κατά της χώρας με το ερώτημα της εξομοίωσης των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και για τη σύσταση ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης στο Δημόσιο. Ετσι, στην περίπτωση που η σχετική απόφαση είναι αρνητική για τη χώρα μας, η κυβέρνηση προτίθεται να μετατρέψει σε Οργανισμό την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χωρίς να θίξει σε αυτή τη φάση τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.