Κραυγή διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες του δρόμου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το εικονιζόμενο έργο των Οτάβιο και Γκουστάβο Παντόλφο στη γειτονιά Καμπούκι του Σάο Πάολο. Ο λόγος; Εναν μήνα αφότου το εν λόγω καλλιτεχνικό δίδυμο στόλισε με γκραφίτι την πρόσοψη της περίφημης γκαλερί Τate στο Λονδίνο, στην πατρίδα τους οι αρχές αποφάσισαν να «σβήσουν» με γκρίζο χρώμα ένα γκραφίτι τους μήκους 680 μέτρων στο πλαίσιο καθαρισμού της πόλης. Τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να καταγράψει τα γκραφίτι που «δικαιούνται» μια θέση στον δρόμο και να αφήσει τα υπόλοιπα να χαθούν στην κατηγορία της εφήμερης τέχνης. εντός
Ξανά και ξανά. Αφού το κοινό δηλώνει «παρών», γιατί όχι; Το alter ego του Κριστόφ Κισλόφσκι , ο συνθέτης που επένδυσε τις ταινίες του με τις νότες που τις απογείωσαν, ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ (φωτογραφία), έρχεται και πάλι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα εμφανιστεί στο πλαίσιο των 43ων Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Γης, για να παρουσιάσει μαζί με την Τερέζα Σαλγκουέιρο, πρώην τραγουδίστρια των Μadredeus, και την υψίφωνο Ελζμπιέτα Τοβάρνιτσκα μια επιλογή από τις κινηματογραφικές επιτυχίες του, καθώς και την τελευταία προσωπική δουλειά του «Silence, Νight & Dreams». Εργο γραμμένο για ορχήστρα, χορωδία, σολίστ οργάνων και για τη φωνή της Σαλγκουέιρο, που περιλαμβάνει κείμενα από το Βιβλίο του Ιώβ και το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Τον πολωνό συνθέτη θα συνοδεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά και η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν (φωτογραφία) και το Μουσείο Μπενάκη προγραμματίζει έκθεση στις 25 Σεπτεμβρίου (ως τις 16 Νοεμβρίου) αφιερωμένη στον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης και ανανεωτή της ελληνικής θεατρικής σκηνής με στόχο να φωτίσει τα βήματά του στον χρόνο, τις αισθητικές του επιλογές, αλλά και τις επιρροές που δέχθηκε από άλλους συγχρόνους του και παλαιότερους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Την έκθεση θα πλαισιώσουν μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις, με εξέχουσα τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας, αλλά και συναυλίες με μουσικά έργα που γράφτηκαν για παραστάσεις του Κουν, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθώς και προβολές μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων.

Το φαντάζεστε; Δύο ημέρες θα χορεύουν συγχρόνως περισσότερες από 350 πόλεις σε 60 χώρες για την υποστήριξη της παγκόσμιας ειρήνης! Φυσικά και η Αθήνα. Το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου το Εarthdance Festival 2008 έρχεται με άγριες διαθέσεις από νωρίς το απόγευμα στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου και στο club «Αμμος» για να «τραβήξει» ως τα ξημερώματα, με τρεις σκηνές να φιλοξενούν πάνω από 50 σχήματα, d.j., εκθέσεις και αφιερώματα στον σύγχρονο κινηματογράφο, ενώ τα μεσάνυχτα της πρώτης βραδιάς θα υπάρχει και ένα παγκόσμιο link το οποίο θα ενώσει όλες αυτές τις πόλεις σε μια κοινή έκκληση για την ειρήνη. Στόχος των διοργανωτών, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με το περιβάλλον και τον αστικό πολιτισμό. Οσοι πάντως δεν βρεθείτε εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε στο www.earthdance.gr όλες τις συναυλίες.

Ωραία είδηση! Το Κronos Quartet, οι τέσσερις «έγχορδοι» από το Σαν Φρανσίσκο, ανέθεσαν στον Γιώργο Κουμεντάκη (φωτογραφία) τη σύνθεση έργου εμπνευσμένου από τα σμυρναίικα, τα ρεμπέτικα, με τη φωνή της Μαρίκας Παπαγκίκα να συνοδεύει. Το τετραμελές μουσικό σύνολο, που αποτελείται από τους Ντέιβιντ Χάρινγκτον (βιολί), Τζον Σέρμπα (βιολί), Χανκ Ντατ (βιόλα) και Τζέφρεϊ Τζάιγκλερ (τσέλο), για περισσότερα από 30 χρόνια δοκιμάζεται σε μουσικές προσεγγίσεις γεφυρώνοντας την κλασική με τη σύγχρονη μουσική. Το Κronos Quartet προσεγγίζει τις παραδοσιακές μουσικές φέρνοντάς τες κοντά στη δική του «γλώσσα», που είναι κλασική, σύγχρονη, μίνιμαλ… Η συναυλία θα δοθεί στο Παλλάς στις 20 Οκτωβρίου.

εκτός
Τζορτζ Μάικλ (φωτογραφία), βρετανός μουσικός, 45 ετών. Ανακοίνωσε ότι έγραψε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι το οποίο θα κυκλοφορήσει ως σινγκλ την περίοδο των εορτών. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έκανε γνωστά τα σχέδιά του στην πρώτη από τις «Δύο τελευταίες» συναυλίες που έδωσε στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο. Ο αποχαιρετισμός, πάντως, όπως διευκρίνισε, δεν αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις αλλά τις μεγάλες περιοδείες. Οπως το έθεσε ο ίδιος, επιθυμεί μια «πιο ήρεμη ζωή».

Πολ Μακ Κάρτνεϊ (φωτογραφία), βρετανός μουσικός, 66 ετών. Το πρώην Σκαθάρι θα δώσει μια συναυλία στο Ισραήλ 43 χρόνια μετά την απαγόρευση της συναυλίας των Μπιτλς στη χώρα. Τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης υποδέχθηκαν τα νέα με ενθουσιασμό. Ο Μακ Κάρτνεϊ είχε προγραμματίσει να τραγουδήσει εκεί πριν από μερικούς μήνες αλλά το ακύρωσε. Η εμφάνισή του θα γίνει στο Τελ Αβίβ στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι Μπιτλς θα εμφανίζονταν στη χώρα το 1965 αλλά δεν τους επιτράπηκε επειδή οι ισραηλινές αρχές θεώρησαν ότι οι στίχοι τους διαφθείρουν τη νεολαία. Μπομπ Μάρλεϊ (φωτογραφία), τζαμαϊκανός μουσικός (1945-1981). Τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματός του έγιναν στο Μπανάτσκι Σόκολατς, ένα μικρό χωριό της Σερβίας. Το άγαλμα του θρυλικού μουσικού της ρέγκε αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός ροκ φεστιβάλ όπου συμμετείχαν μουσικοί από τη Σερβία και την Κροατία, ως σύμβολο ειρήνης στα Βαλκάνια. Οπως τόνισαν οι διοργανωτές, τίμησαν τον Μάρλεϊ επειδή «προώθησε με τη μουσική του την ανοχή και την ειρήνη».