Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εταιρειών και όξυνση ανταγωνισμού

Υστερα από μια μέση άνοδο 8% την προηγούμενη πενταετία, το 2008 η εγχώρια αγορά των υπηρεσιών διαμεταφοράς, όπως εκτιμάται σε σχετική μελέτη της ΙCΑΡ, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση περίπου 5%. Στον εν λόγω κλάδο δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις οι οποίες επιμελούνται της διοργάνωσης και της εκτέλεσης του εκάστοτε μεταφορικού έργου, χωρίς να έχουν απαραίτητα την ιδιοκτησία ή τη διαχείριση των απαιτούμενων μεταφορικών μέσων.

Η πορεία των εργασιών τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζήτηση για εμπορευματικές μεταφορές, ενώ οι άμεσοι παράγοντες επηρεασμού της ζήτησης εντοπίζονται στη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα, στο μέγεθος των εισαγωγών και εξαγωγών, στο ύψος των ναύλων και των καυσίμων, στο κόστος και στις διαδικασίες εκτελωνισμού (για τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Επιπλέον, οι υποδομές των μεταφορών της χώρας επηρεάζουν σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εταιρειών, ενώ παρατηρείται όξυνση του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο μέλλον αναμένεται να υπάρξει μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων και αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης στον κλάδο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι όλo και μεγαλύτερος αριθμός διαμεταφορικών επιχειρήσεων θα προσφέρουν υπηρεσίες logistics, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν πλέον ολοκληρωμένες λύσεις στις ανάγκες τους. Οσον αφορά την κατανομή της αγοράς των υπηρεσιών διαμεταφοράς ανά μέσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΙCΑΡ την περίοδο 2004-2007 ο οδικός τομέας εξακολούθησε να δεσπόζει στον κλάδο με ποσοστό συμμετοχής το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 58%-64% (βάσει αξίας). Το μερίδιο του θαλάσσιου τομέα κυμάνθηκε μεταξύ του 11%-14% την ίδια περίοδο, ενώ οι σιδηροδρομικές διαμεταφορές κυμάνθηκαν μεταξύ του 10%-12%. Τέλος, το ποσοστό συμμετοχής των αεροπορικών διαμεταφορών κυμάνθηκε μεταξύ του 13%17% το διάστημα 2004-2007.

Το 2006 η εξεταζόμενη αγορά παρουσίασε αύξηση 4%, ενώ ο ρυθμός αύξησης το 2007 διαμορφώθηκε στο 9,6%. Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων το 2006 παρουσίασε αύξηση 13,65%, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων 4,81%. Οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 10,58%, ενώ το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα σημείωσε άνοδο 2,38%.