Το μακροοικονομικό περιβάλλον καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2009 θα είναι ένα ακόμη έτος χαμηλότερης ανάπτυξης για τον αναπτυγμένο κόσμο. Τα πράγματα στην ευρωζώνη μάλιστα ίσως αποδειχθούν χειρότερα λόγω και της παρατεταμένης διόρθωσης του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και των πιο σφιχτών συνθηκών όσον αφορά την πιστωτική επέκταση και τα ελλείμματα των ισολογισμών που περιορίζουν τις κεφαλαιακές δαπάνες με επιπτώσεις και στην απασχόληση. Το μακροοικονομικό περιβάλλον λοιπόν καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές καθώς οι οικονομίες και τα εταιρικά κέρδη επιβραδύνονται, με τις προσδοκίες για την κερδοφορία και τα περιθώρια κέρδους να παραμένουν ακόμη υψηλές, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να προβληματίζει, το κόστος κεφαλαίου βρίσκεται στα ύψη και οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παραμένουν. Τα hedge funds εξακολουθούν να μειώνουν τις θέσεις τους, οι αντλήσεις κεφαλαίων μέσω νέων εισαγωγών βρέθηκαν σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ οι επενδυτές που χρηματοδότησαν τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών καταγράφουν σημαντικές απώλειες στις επενδύσεις τους, κάτι που δυσχεραίνει την άντληση περαιτέρω κεφαλαίων. Παράλληλα η μεταβλητότητα των αγορών είναι αρκετά υψηλή και η ψυχολογία των επενδυτών ιδιαίτερα αρνητική.
Αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού κλάδου, επιτυχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περικοπές μερισμάτων, αγορά ιδίων μετοχών, περιορισμός των πληθωριστικών προσδοκιών, διατήρηση των πτωτικών τάσεων στην τιμή του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, σταθεροποίηση στην αγορά κατοικίας και ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των εταιρειών του μη χρηματοοικονομικού κλάδου αποτελούν ορισμένες από τις αναγκαίες παραμέτρους που απαιτούνται για ουσιαστική ανάκαμψη των αγορών.
Σε αυτή τη φάση οι επενδυτές προτιμούν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (εκτός τραπεζών), καθώς παρουσιάζει μικρότερη μεταβλητότητα σε περιόδους αβεβαιότητας, περιλαμβάνει γνωστές εταιρείες με ισχυρά brand names στην αγορά, ενώ οι μεγάλες εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης (διασπορά χαρτοφυλακίου προϊόντων, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, μεγαλύτερη δυνατότητα περιορισμού κόστους παραγωγής). Σε περιόδους απομόχλευσης, εξάλλου, η μικρή κεφαλαιοποίηση πλήττεται περισσότερο, ενώ σε περιόδους αβεβαιότητας οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις των funds αφορούν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καθώς οι εταιρείες αυτές είναι λιγότερο ευαίσθητες στην πορεία του οικονομικού κύκλου.
Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, ενώ ως το τέλος του 2008 το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια ανοδική κίνηση η οποία θα περιορίσει μερικώς τις μεγάλες απώλειες της χρονιάς. Το ΧΑ απλώς θα ακολουθήσει, με τα τραπεζικά κέρδη, το διεθνές κλίμα, αλλά και τις κινήσεις των ξένων funds μέσα και από τις νέες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης που δημιουργούνται στην Ευρώπη να καθορίζουν τις εξελίξεις.