Το στοίχημα της εφαρμογής των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποίαυπό το βάρος της πίεσης των δημοσιοοικονομικών δεικτών- επείγεται να επισπεύσει
την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, επιδιώκοντας περικοπές δαπανών ιδιαιτέρως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι ενοποιήσεις Ταμείων, οι αλλαγές
στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,οι περικοπές στη σπατάλη των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, η καθιέρωση της κάρτας ασφάλισης και η εφαρμογή νέων επενδυτικών κανόνων
για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων αποτελούν τις κυβερνητικές προτεραιότητες των επομένων μηνών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
Ταχύτατες διαδικασίες έχει επιλέξει το υπουργείο Απασχόλησης, προκειμένου να ολοκληρώσει ως την 1η Οκτωβρίου το πρώτο στάδιο της ενοποίησης των 155 ασφαλιστικών φορέων σε 13. Στόχος είναι στην τελική τους μορφή να υπάρχουν πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης, έξι επικουρικά ταμεία και μόλις δύο πρόνοιας. Προσφάτως η υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επέμενε ότι θα ακολουθηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
Σύμφωνα με αυτό, το πρώτο βήμα έγινε την 1η Ιουνίου με την ένταξη στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ) των επικουρικών ταμείων των ηλεκτροτεχνιτών (ΤΕΑΗΕ) και των κλάδων επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού ιπποδρομιών (ΤΑΠΕΑΠΙ) και του προσωπικού των εταιρειών τσιμέντου (ΤΕΠΑΕΤ).
Από την 1η Αυγούστου τυπικά έχουν ενοποιηθεί 28 ασφαλιστικοί φορείς. Μεταξύ άλλων όλα τα «ειδικά» Ταμεία- δηλαδή οι φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών- με το ΙΚΑ, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στο Δημόσιο θα προχωρήσουν οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση (ΤΕΑΔΥ), αλλά και στην πρόνοια (ΤΠΔΥ).
Την 1η Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα, στην κύρια ασφάλιση δημιουργούνται Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων και Ταμείο Προσωπικού στα ΜΜΕ. Σημαντικές ενοποιήσεις θα υπάρξουν και στην επικουρική ασφάλιση, ενώ συγκροτείται Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Ωστόσο, οι ενοποιήσεις αυτές παραμένουν «σχέδια επί χάρτου», αφού θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να πάρουν ουσιαστική μορφή. Για τον λόγο αυτόν η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία θεωρεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα « ανεφάρμοστο » και ζητεί « τον επανασχεδιασμό των ενοποιήσεων ». Και αυτό διότι οι αλλαγές έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις για την απονομή των συντάξεων και των άλλων παροχών. Αλλά και σε μεγάλες απώλειες εσόδων, καθώς τα λειτουργικά προβλήματα εντείνονται και οι διαδικασίες των ενοποιήσεων με τον τρόπο που προωθούνται θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του προσωπικού σε βάρος του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών. Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Ετήσιο πλαφόν σε ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα ανά ασφαλισμένο σχεδιάζει η κυβέρνηση
Εντός των επόμενων εβδομάδων η κυβέρνηση πρόκειται λάβει το πόρισμα της Επιτροπής για τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα υιοθετούν τη λεγόμενη «σκληρή γραμμή», δηλαδή την αποπομπή πολλών επαγγελμάτων από τη σχετική λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να «εξαιρέσει» από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ως και 250 από τις 537 ειδικότητες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς θα περιορισθεί από τις 750.000 στις 350.000-400.000, κάτι που συνεπάγεται δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας, στους μισθούς και στις συντάξεις.
Οι ρυθμίσεις θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή μόνο όσους ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την ψήφιση των αλλαγών. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει ένα νέο μπαράζ αντιδράσεων, καθώς ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τις πρόσφατες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι αλλαγές εμμέσως πλην σαφώς θα αγγίζουν και τους νυν εργαζομένους. Δηλαδή σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν είναι ορατός ο κίνδυνος εργοδότες να απολύουν το προσωπικό που υπάγεται στα βαρέα για να προσλάβουν νέους οι οποίοι δεν θα ανήκουν σε αυτό το ειδικό καθεστώς (και επομένως δεν χρειάζεται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο).
Οι βασικές επιπτώσεις από τον περιορισμό της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αφορούν, πρώτον, τα όρια ηλικίας, καθώς τα επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς θα υποστούν αύξηση του ορίου κατά μία πενταετία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση μπορεί να φθάσει και στα επτά χρόνια. Δεύτερον, τους μισθούς, αφού οι νέοι εργαζόμενοι- οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς – χάνουν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Και τρίτον, τις συντάξεις που θα είναι κατά 14% χαμηλότερες για όσους νέους ασφαλισμένους δεν θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ιατροφαρμακευτικές δαπάνες – Κάρτα ασφαλισμένων
Ηλεκτρονική «κάρτα» θα αποκτήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, με στόχο τον έλεγχο των σημερινών δαπανών των Ταμείων. Η νέα «κάρτα» θα εμπεριέχει τον προσωπικό αριθμό για την κοινωνική ασφάλιση (ΑΜΚΑ) κάθε εργαζομένου και θα καταγράφει την ασφαλιστική του πορεία. Στόχος της προσπάθειας είναι να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την ασφαλιστική «διαδρομή» του κάθε εργαζομένου, αλλά και για τις δαπάνες Υγείας που καταναλώνει.
Πέραν τούτου η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις τις οποίες θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος, καθώς και στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη που θα δικαιολογείται. Εντός του επομένου διμήνου θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό από τους υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας. Στόχος είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων ιατροφαρμακευτικών δαπανών, που προκαλούν οικονομική αιμορραγία στο ασφαλιστικό σύστημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία οκτώ έτη οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 154%. Συγκεκριμένα το 2000 έφθαναν στα 3,2 δισ. ευρώ και το 2008 αναμένεται να αγγίξουν τα 8,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των συγκεκριμένων δαπανών είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι το 2000 τα Ταμεία διέθεσαν 943 εκατ. ευρώ για φάρμακα και εφέτος αναμένεται να χρειαστούν πάνω από 4,2 δισ. ευρώ. Προσφάτως ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι « είναι καιρός να τελειώνουμε μια για πάντα με τις αλόγιστες συνταγογραφήσεις και τις άσκοπες ιατρικές πράξεις».