Ενα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές στην Πελοπόννησο, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβης κ. Π.Μολυβιάτης προέβη σε απολογισμό του έργου που έχει γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές. Οπως δήλωσε «βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτιστεί όλα τα σπίτια που κάηκαν- και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο-, όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν». Ως σήμερα έχουν δαπανηθεί 400 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια και στήριξη των πυροπλήκτων, εκ των οποίων τα 200 έχουν διατεθεί στον Νομό Ηλείας, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης, το ύψος των προγραμμάτων ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξήρε την ανταπόκριση και συνεισφορά της κοινωνίας, καθώς περίπου 92.000 δωρητές έχουν προσφέρει 196.152.267 ευρώ. « Χάρη στη γενναιοδωρία αυτή της κοινωνίας, σήμερα κτίζονται ή επισκευάζονται 397 σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές με δωρεάν χρηματοδότηση από το ταμείο.Και είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται όχι με δάνεια, αλλά δωρεάν» υπογράμμισε ο κ. Μολυβιάτης, εκφράζοντας την ευγνώμονες ευχαριστίες του για την ανταπόκριση των πολιτών.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε, το σύνολο των σπιτιών που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς είναι 1.488. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Οπως εξήγησε ο κ. Μολυβιάτης, αυτό δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία, αλλά στο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικήσει πριν από πολλά χρόνια, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πρωτεύουσες των πυρόπληκτων νομών και να υποβάλουν αίτηση για τη δωρεάν χρηματοδότησή τους, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δεκαπέντε σχέδια πρότυπων κατοικιών που προέκυψαν από διαγωνισμό που διενήργησε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών και η επιλογή των οποίων θα απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από τα έξοδα για την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρολογική μελέτη. Οσον αφορά την κίνηση του λογαριασμού του Ειδικού Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε ότι το σύνολο των δωρεών είναι 196.152.267 ευρώ, ποσό το οποίο με τους τόκους έχει ανέλθει σε 200.571.742,07 ευρώ, ενώ για την εκπλήρωση της αποστολής του το ταμείο έχει δαπανήσει 29.575.667,53. Το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι σήμερα 170.996.074,54 ευρώ.
Κάηκε στην Κέρκυρα η μητέρα πρώην βουλευτή
Μία γυναίκα νεκρή, ένας άνδρας που δίνει μάχη για τη ζωή του και αρκετές πυρκαϊές στην Πελοπόννησο, ορισμένες υπό μερικό και άλλες υπό πλήρη έλεγχο, ήταν ο θλιβερός απολογισμός των χθεσινών πύρινων μετώπων.
Στα Κανάλια της Κέρκυρας πυρκαϊά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε μονοκατοικία στοίχισε τη ζωή της 83χρονης μητέρας του πρώην βουλευτή Αρτας της ΝΔ κ. Κ.Καραμπίνα. Η άτυχη γυναίκα υπέστη εγκαύματα από τη φωτιά και εξέπνευσε προτού προλάβει το ΕΚΑΒ να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ακόμη, ένας 84χρονος δίνει μάχη με τη ζωή, καθώς τα προβλήματα υγείας που ήδη αντιμετώπιζε επιδεινώθηκαν από τις αναθυμιάσεις. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ η Πυροσβεστική διενεργεί προανάκριση.
Στα υπόλοιπα μέτωπα, ύστερα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει πυρκαϊά που εκδηλώθηκε προχθές στο Αγιονέρι Κορινθίας, η οποία πέρασε στον Νομό Αργολίδας και κατέκαψε πολλά στρέμματα δασικής έκτασης με πουρνάρια. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε φωτιά που ξεκίνησε νωρίς χθες τα ξημερώματα σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Στον Ταΰγετο ξέσπασε φωτιά στη Νεδούσα του Δήμου Καλαμάτας η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, όπως άλλωστε και η πυρκαϊά που ξέσπασε στον Βρονταμά του Δήμου Σκάλας στη Λακωνία. Στη Μεσσηνία η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο τις φωτιές τόσο στο Κοπανάκι του Δήμου Αετού- κάηκαν 50 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης-, όσο και στην Αρσινόη του Δήμου Ιθώμης, όπου κάηκαν 15 στρέμματα δάσους.
Στο μεταξύ, πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαϊάς αντιμετωπίζουν σήμερα η Αθήνα, η Ανατολική Αττική και η Εύβοια. Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαϊά από αμέλεια, όπως καύση ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κτλ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και σε ευαίσθητες περιοχές.
«Εχουν γίνει ήδη πολλά στην Ηλεία»
Ενα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές στην Πελοπόννησο, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβης κ. Π.Μολυβιάτης προέβη σε απολογισμό του έργου που έχει γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές. Οπως δήλωσε «βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτιστεί όλα τα σπίτια που κάηκαν- και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο-, όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν». Ως σήμερα έχουν δαπανηθεί 400 εκατ.
Ενα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές στην Πελοπόννησο, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβης κ. Π.Μολυβιάτης προέβη σε απολογισμό του έργου που έχει γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές. Οπως δήλωσε «βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτιστεί όλα τα σπίτια που κάηκαν- και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο-, όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν». Ως σήμερα έχουν δαπανηθεί 400 εκατ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.